вторник, 2 ноември 2021 г.

Антибиотиците не лекуват вирусните инфекции

  

"Истерията около пандемия значително повиши употребата на антибиотиците, като хората си ги закупуват още преди да са се прегледали", това каза в "Социална мрежа" по NOVA NEWS педиатърът д-р Тодор Тодоров.

С 30% се е увеличил приемът на антибиотици от началото на пандемията. Резистентността към тези медикаменти е основна заплаха за глобалното здраве. Антибиотичната резистентност може да засегне всеки на всяка възраст и от всяка страна.

Според медика регулацията на закупуване на медикаментите у нас е прекалено либерална.

Д-р Тодоров добави, че антибиотици се изписват съобразно всеки пациент, което най-често става от личните лекари, които познават пациентите си и тяхното състояние с години.

Лекарят разясни, че антибиотиците не лекуват вирусните инфекции, те въздействат на усложненията от инфекцията.

Между временно стана ясно, че от 1 декември аптеките ще получават по 10 лева за изпълнението на електронна рецепта за лечение на коронавирус.

От 1 януари 2022 година се повишават от 2 на 4 лева парите за рецепти с напълно платени от Здравната каса лекарства.

Това гласи подписания меморандум за сътрудничество между Българския фармацевтичен съюз и Касата, предава БНР.

Документът предвижда обмен на информация между НЗОК и БФС, подобряване на функционалностите на информационната система на НЗОК и взаимообвързаността ѝ с Националната здравно-информационна система, създадена от Министерството на здравеопазването, повишаване на възнаграждението за търговците на дребно на лекарствени продукти за отпускане на напълно платeни от бюджета на НЗОК лекарствени продукти за домашно лечение, както и диференцирано възнаграждение за изпълнението на електронни предписания за лечението на коронавирусно заболяване.


Новините от днес и със задна дата