вторник, 16 ноември 2021 г.

МОСВ отхвърли искане за спиране на вила в Синеморец

  

                          Снимка: БНР

Министърът на околната среда и водите Асен Личев отхвърли искането на Тома Белев, председател на УС на Асоциацията на парковете в България, за налагане на принудителна административна мярка (ПАМ) за спиране на строителството в имот в землище Синеморец, Царево.

Инвестиционното предложение е за вилна, двуетажна сграда, предназначена за собствени нужди, като отпадъчните води ще се заустват във водоплътна изгребна яма, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Мотивите на МОСВ са, че посоченият имот попада в зона, отредена за урбанизирана територия (вилна зона), съгласно действащия устройствен план на Община Царево. Промяната на предназначението на имота от земеделска земя за неземеделски нужди е извършена по реда на Закона за опазване на земеделските земи, а инвестиционното предложение е съгласувано след проверка за допустимостта му спрямо режимите на Природен парк "Странджа", въведени със Закона за защитените територии и заповедта за обявяването на парка, уточняват още от ведомството.

В писмото на министъра е посочено, че в конкретния случай не са налице правни основания за налагането на ПАМ на основание на Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.


През последните години зачестиха сигналите за незаконни строежи по крайбрежието на Черноморец. През август тази година ДНСК даде указания на кмета на общината да наложи строителна забрана на територията на селото. 

Това означава, че строителна забрана може да се налага със заповед на кмета на общината за времето, необходимо за извършване на проучвания за подземни мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура и за изграждането им.

Новините от днес и със задна дата