сряда, 17 ноември 2021 г.

ДПС обяви решението си за втория тур на президентските избори на извънреден брифинг ВИДЕО

 

От името на Централното оперативно бюро и ръководството на ДПС, бих искал да благодаря на всички български граждани, които участваха на изборите. Отчетохме рекордно ниската избирателна активност, но отчетохме и добри резултати, които получихме от ДПС на тези избори. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на извънреден брифинг на партията. 

"Искам да благодаря на българските граждани в България, в света и в Турция, които гласуваха за ДПС. Основният въпрос, който разгледахме беше какво правим за втория тур на президентските избори. Според оценката на Централното оперативно бюро, тези избори са изключително важни, защото правим избор на една важна институция в държавата, която има много важна роля в държавността и системата в страната", каза още той. 

"Нашата кампания беше такава, че очертахме очаквания профил на президентската институция и бих искал да ви припомня профила, според нас. Първо, президентската институция трябва да бъде обединител на нацията и на всички български граждани, независимо къде се намират те, трябва да бъде стожер на Конституцията, законността и върховенството на правото, да бъде полето за съгласие и по време на кризи, и в нормално време. Трябва да бъде лице на държавността и лице на държавата пред света, да бъде глас на национално обединяващите каузи", заяви Карадайъ. 

"Решението, което взехме на Централно оперативно бюро е, че избирателят на ДПС е много мъдър и ще направи правилния избор и ще гласува за президент, който най-много се доближава до така очертания профил.


Има обаче и още една важна тема. Вече имаме решение на ЦИК за обявяване на изборните резултати за президент и вицепрезидент и за втория тур, но имаме няколко въпроса към тях", допълни той.  

"Тъй като, като погледнем сайта им, виждаме там че има секции, в които контролите не се засичат от действителните гласове.
Задавам няколко въпроса, тъй като съм проверил няколко секции, в две от които има разминаване. По колко часа са чакали секционните избирателни комисии в чужбина, докато си предадат документите и протоколите в ЦИК, защото тя се явява приемаща, а контролите трябва да се засичат. Днес в сайта виждаме, при вече обявени резултати, незасичане на контролите за действителните гласове. Вторият ни въпрос към ЦИК е как са приели тези протоколи без да се засичат контролите в тях", попита той. 

Карадайъ подчерта, че въпросът не е върху крайният резултат на изборите, тъй като това няма да ги промени. 

"Тук стои един много сериозен въпрос. Колко са протоколите с такъв род пропуски и как ЦИК ги е приела тези протоколи. Това е задължението на ЦИК - да следи за приемането на протоколите от чужбина. Би трябвало да излезе и да обясни на тези над 2000 български граждани, които сме засекли до момента, излезли са, гласували са и накрая ЦИК не си е свършила работата, така че техният глас да бъде отразен в окончателния резултат. В една от комисиите, първоначално изпратените данни до ЦИК са приети, но самата секционна комисия е установила, че в черновата са написали правилно данните, а в беловата има грешка. На място коригират протокола и ги пращат така", допълни той. 

"Живеем в ситуация на много кризи и разединение. Имаме криза да демокрацията и политическа криза. За да можем да ги преодолеем и да насочим държавата да се развива в насока на просперитет е нужно единство на нацията. За да преодолеем политическите кризи, нужно е възстановяване на демокрацията, което не става чрез реваншизъм. Така ще се справим с множеството кризи, с които днес живеем", каза още той.

Новините от днес и със задна дата