понеделник, 1 ноември 2021 г.

Болниците са на ръба: Ще се въведе ли тотален локдаун

  

Възможно е да се стигне до тотален локдаун. Всичко спира, когато болниците не могат да ни осигурят грижите, от които имаме нужда. Интервалът между 6000 и 8000 болнични легла заети за неинтензивно болни е приемлив.

Повече от тази граница вероятно нашата система не може да приеме, защото няма толкова персонал. Не става дума за легла, а за персонал. Това каза в "Денят започва" по БНТ епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

По данни на Единния информационен портал Общият брой на хоспитализираните към 00.00 часа на 1 ноември е почти 8000 - 7973, с 332-ма новопостъпили пациенти.

Зеленият сертификат е въведен навреме, смята проф. Кожухарова.

"Той няма смисъл в страните с висок обхват на ваксинация. Цели ограничаване на циркулацията на вируса, тъй като много малко хора са ваксинирани. Зеленият сертификат доведе до тестване на много хора, увеличи се интересът към ваксините", допълни проф. Мира Кожухарова.

Тя подчерта, че проблемът може да бъде разрешен единствено с ваксинация, защото това не е последната вълна.

"Имаме нужда от зелени сертификати, докато постигнем нормален ваксинален обхват. Въвеждането на сертификат за антитела означава да престанат да се тестват хората за вируса", поясни проф. Мира Кожухарова. Според нея това би бил грешен подход.


"През тази седмица, която започна, децата не трябва да се връщат на училище, но те не могат да стоят месеци наред вкъщи, защото резултатите от тази пандемия ще ги виждат хората след 15-20 години и те ще бъдат страшни", коментира проф. Мира Кожухарова.

"Трябва да се предприемат спешни мерки, за да може да издържи здравната система. За съжаление, в момента само 600 000 души са преболедували доказано заразата, а 1,5 млн. са ваксинирани. Т.е. имаме две трети от населението, което не е защитено по никакъв начин", каза на свой ред в студиото на "Тази сутрин" по bTV директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

"Може би сега най-адекватен е локдаун за възрастното население, така както е в Русия. Най-незащитената част от населението трябва да се прибере вкъщи, да не общува, да не се вози в градския транспорт, където най-често се разпространява заболяването. Тотален локдаун на държавата ще бъде катастрофален за много бизнеси, за образованието", добави проф. Петрова.

По нейното мнение четвъртата Covid вълна е най-тежката в България. Тя е започнала много по-рано от тази през 2020 г. и за октомври имаме шест пъти повече починали с коронавирус спрямо миналата година.

"Нашите управляващи може би чакаха да се повиши процента на ваксинирано население, но след като се оказа, че това няма да се случи, бе въведен зелен сертификат, навременен или не, той е факт. Ако през юли бяха предупредени всички, нямаше да изпуснем тези благоприятни месеци за ваксиниране", отбеляза проф. Петрова.

Новините от днес и със задна дата