вторник, 2 ноември 2021 г.

Над 200 кг. отпадъци извадиха от морското дъно край Моста бургаски водолази и американски военни

 Над 200 кг. отпадъци извадиха от морското дъно край Моста бургаски водолази и американски военни

Над 200 кг. отпадъци, предимно автомобилни гуми, пластмаса и стъкло, извадиха от морското дъно край Моста професионални водолази от Сдружение "Приятели на морето“ по време на екоакция, инициирана от Община Бургас.

В нея се включиха и доброволци от 415-ти батальон за гражданско-военно сътрудничество от Каламазу, Мичиган.

Проявата бе посветена на Международния ден на морето и е част от проекта „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“, който се изпълнява в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“, както и НПО „The Blue Army“, Исландия. Финансирането му е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021.

В акцията край Моста се включиха общо 12 професионални водолази, 2 доброволци и 4 американски военни. Въпреки дъждовното и студено време, акцията се реализира успешно.

Според мащабни проучвания само за последните 4 години с близо 20% е нараснал броят на морските обитатели, които са били застрашени или са пострадали от поглъщане на пластмаса или в неправомерно оплитане в мрежи.


С дейностите по проекта на Община Бургас „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“ се цели подобряване на екологичният статус на морските води в Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите за намаляване и предотвратяване на морските отпадъци.

Новините от днес и със задна дата