четвъртък, 25 ноември 2021 г.

От ЕС приземиха Кацаров и Радев с тези убийствени данни за К-19 в България през последните 2 седмици

  

България е с най-нисък брой на ваксинираните срещу COVID-19 и същевременно с най-висока смъртност в ЕС. Процентът на ваксинираните у нас към ноември достига 29. Броят на починалите е 325 на 1 милион души за 14-дневен период. Което означава изключително висока смъртност.

По тези два показателя страната ни се нарежда на първо място в целия Европейски съюз, предаде БГНЕС. 

След нас е Румъния, където са ваксинирани само 43% – вторият най-нисък резултат в ЕС, а смъртността е съответно 267 души на 1 милион за 14-дневен период.

Данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията показват, че колкото повече имунизирани срещу смъртоносната болест, толкова е по-малко хора умират от COVID-19.

На челните позиции с най-много ваксинирани са Ирландия, Португалия, Малта, Дания, Белгия, Швеция и Финландия, където са ваксинирани между 83% и 93% от населението. Тези държави са регистрирали смъртност между 0 и 29 души.

 
В Испания и Италия броят на имунизираните е съответно 83% и 82%, а броят на починалите е 3 и 9.
 
Данните поставят на показ и географски различия. Страните от Западна и Северна Европа са най-напред по брой на ваксинираните, докато държавите от Централна и Югоизточна Европа не отчитат добри резултати.


Със сравнително висока смъртност и по-малък брой ваксинирани са Полша, Чехия, Унгария и Прибалтийските страни.

Припомняме, че през лятото, когато всички български държавни институции и техните представители трябваше да провеждат ваксинационна кампания и да дават личен пример, българския президент отиде и се ваксинира тайно, за да не загуби гласовете на антиваксарите. А печеленето на политически дивиденти за сметка на здравето и живота на гражданите е политически свръх цинизъм, който демотивира гражданите да вярват в институциите. Поради тази причина е президент само на 1 539 650 от общо 6 672 935 имащи право на глас. Поради, коя причина обаче е грабнал китарата и се кефи пеейки, на нас, не ни стана много ясно.


Новините от днес и със задна дата