понеделник, 22 ноември 2021 г.

10 деца с алергичен шок и изгаряния след дезинфекция в училище

 България :: МЗ: Всяка пета линейка на Спешното стара, ползва се за резерва  :: Monitor.bg 

Десет деца получиха алергичен шок, а някои от тях и изгаряния заради препарати за дезинфекция в училище. Инцидентът е станал в петък в 85-о училище "Отец Паисий" в столичния кв. "Враждебна", алармираха притеснени родители, цитирани от Нова телевизия.

Едно от пострадалите деца е 8-годишният Валентин, който в петък сутринта забелязал, че нещо не е наред с чиновете в класната стая. 

"По чиновете имаше нещо мазно. Беше нещо като лепило, смесено с олио. След това аз без да исках си пипнах очите", разказа ученикът. Състоянието на момчето започнало да се влошава. "Усещах болка, все едно някой ме дере", обяснява Валентин.

Майка му Миглена Димитрова получила обаждане от учител.

"Каза ми да дойда и да си го взема, защото нямало смисъл да се мъчи. Когато погледнах очичките - беше потресаващо. За много кратко време разви подуване, отток на очите, а зачервяването продължи да се обостря", обясни тя.

"Отидохме в ИСУЛ, където докторът чак се хвана за главата. На другия ден ми беше по-възпалено. Малко не можех да виждам. Отидохме в "Пирогов" и пак докторът се хвана за главата. Биха ми инжекция", добави Валентин.

Днес детето продължава да има болки, но е по-добре. Състоянието на останалите пострадали също се подобрява.


"Предполагам, че проблемът е в нашия персонал, който прави дезинфекцията. Извършвам проверка дали се дължи на завишена концентрация на дезинфекционния разтвор", обясни директорът на учебното заведение Диана Аларгова.

В училището днес влязоха и от районната администрация. "Искрено съжаляваме. В момента тече проверка", посочи зам.-кметът на Район Кремиковци Ирена Стамболиева.

В писмена позиция от МОН посочват, че нямат задължение да контролират как се извършва дезинфекцията в училище, а само осигуряват средства за закупуване на дезинфектанти. Това било задача на РЗИ. От там също са назначили проверка.

"Извърших извънреден инструктаж на персонала и припомняне на всички правила", каза още директорът на училището.

Новините от днес и със задна дата