петък, 29 октомври 2021 г.

"Eвронюз" за COVID-кошмара у нас: България - най-бързо свиващата се държава в света

 Коронавирус няма да подмине младите.″ И те могат да развият тежки симптоми.  | Новини и анализи от Европа | DW | 22.03.2020 

България е начело в световната класация по брой смъртни случаи на глава от населението, свързани с коронавируса, две седмици преди провеждането на предсрочни избори за трети път тази година, които ще се състоят на 14 ноември. Така започва статия в новинарския сайт на "Евронюз", цитирана от bTV.

Материалът събира гледни точки на двама експерти, които анализират кризата и мерките, които взимат политиците в презиборната ситуация на трети пореден вот.

"Всеки ден България губи хора, еквивалентни на една самолетна катастрофа. Това е наистина ужасяващо", казва Ружа Смилова, програмен директор в Центъра за либерални стратегии със седалище в София.

Въпреки това населението не е податливо на ограниченията, като в няколко града избухнаха протести срещу зелените сертификати, които станаха задължителни за влизане в молове или ресторанти.

Страната се намира в тежка политическа криза, белязана от продължилото месеци наред протестно движение, започнала миналата година с призив за оставка на правителството на Борисов, пише в статията.

В материала се описва и политическата криза в страната ни, която ни довежда до третия вот за парламент.

"Понастоящем страната се ръководи от служебно правителство, което не желае да приема по-строги мерки поради страх от обществен отзвук", се казва още в статията.

България - най-бързо свиващата се държава в света - така ни наричат в материала.

Публикацията ни описва като държава, страдаща от демографски срив, дължащ се на миграцията, както и на ниската раждаемост. Настоящата спирала на смъртността, заради COVID, вероятно ще задълбочи проблема, казва авторът на материала.

"Трагедията само ще се разраства. Шокиращо е да се види това в едно общество, което е обсебено от демографската криза в страната - България е най-бързо намаляващата страна в света и е загубила 10% от населението си през последните 15 години след присъединяването към ЕС. Така че, въпреки че има демографска паника, обществото е безчувствено към масовата загуба на живот в момента. То не е готово за по-строги мерки. Ако това не се промени, не виждам как президентът ще въведе по-строги мерки", обяснява пред чуждия екип Смилова.


На този етап от пандемията в България са регистрирани 338,83 смъртни случая на 100 000 жители, като зад тях е само Бразилия с 287,46 жертви. Единствената друга европейска страна в челната петица е съседна Румъния с 237,73 смъртни случая на 100 000 население, което я поставя на трето място в общото класиране, според данни на института "Джон Хопкинс" от 29 октомври.

Според статията ние сме най-слабо ваксинираната страна в Европа. Едва 1,38 милиона души са получили две дози ваксина.

Статията се впуска и в историческите ни особености, като намира някои от причините за недоверие ни, когато има "прекомерна намеса на правителството в живота ни", пише в материала.

"Особено към правителство, което невинаги изглежда най-ефективно или особено заинтересовано да поставя благосъстоянието на гражданите пред личните си интереси, което продължава да бъде основното оплакване. Именно тази предпазливост е причина за широко разпространеното колебание относно ваксините", се казва в материала.

Липсва ли информационна кампания за ваксинация у нас?

Смилова намира и причините за недоверието в липса на информационна кампания в полза на имунизацията.

Статията прави анализ и на някои партии, решили да вземат курс в посока на отричането на коронавируса.

"За някои от хората това означаваше също, че трябва да се съмняват в съществуването на вируса изобщо, като приблизително една трета от населението принадлежи към тази група.Това е голям електорат в очите на местните политици. Редица предимно популистки или откровено националистически субекти, борещи се за власт на предстоящия кръг от избори, се опитват да се възползват от тези настроения, освен това и ги създават. В предизборните дебати седмици преди вота маргинални и националистически партии обикновено изразяват скептични настроения по отношение на COVID", пише авторът на материала в "Евронюз".

"Възраждане", крайнодясна ултранационалистическа партия, е основният глас, който агитира срещу ваксинирането, и е на път да премине прага за влизане в парламента. Но дори центристките партии се заиграха с тази реторика", казва Смилова.

Споменава се и ИТН, като за нея материалът пише, че "също се е заиграла с антиваксърските настроения в навечерието на изборите през юли."

Въпреки победата, партията на Трифонов не успя да състави правителство и се очаква този път да се представи по-зле. Сега те избират да игнорират напълно кошмарната ситуация в страната в своята кампания, казва още материалът.

Но според Смилова партиите, които не участват открито в COVID-скептицизма, също са виновни, че не се опитват да бъдат гласът на разума. Напротив - някои открито осмиват опасността, която представлява COVID-19, вместо да заемат категорична позиция в полза на ваксинацията, коментира тя.

Единствените партии с проваксинационна платформа са партията на турското малцинство - Движението за права и свободи, и ГЕРБ, пише още в материала.

Според Смилова отговорността за решаването на проблема е в служебното правителство, но едва ли ще има решение преди изборите през ноември./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата