събота, 30 октомври 2021 г.

Откриха COVID щам, устойчив към ваксините

 Делта щамът заплашва да спре процесa на възстановяване на американската  икономика - Bloomberg

Германски учени установиха, че вариантът А.30 на коронавируса успява изключително успешно да избегне антителата, произведени от имунната система, съобщава БТА.

Тъй като само четири случая на заразяване с този щам са регистрирани в света и нито един от тях не е бил през последните пет месеца, изследователите се надяват, че А.30 вече е изчезнал, изместен от по-заразни варианти на SARS-CoV-2.

„Вероятно вариантът вече е изчезнал и не е необходимо да се тревожим особено за него”, коментира проф.Сирил Коен, ръководител на лабораторията по имунология в университета „Бар-Илан”.

Според резултатите от изследването, публикувано в „Нейчър”, щамът A.30 вероятно е възникнал в Танзания и е регистриран в Ангола и Швеция.

Той се характеризира със значима мутация в шиповидния протеин, срещу който действат антителата, предизвикани от ваксините.

Проучване на университета „Рокфелер” в Ню Йорк констатира, че антителата на 14 души, ваксинирани след като вече са били заразени с коронавирус, са успели да неутрализират шест щама на коронавируса, включително „Делта” и дори предизвикващия тежък остър респираторен синдром SARS-CoV-1, идентифициран през 2003 г., съобщава БГНЕС.


„Разумно е да се предположи, че хората с такъв хибриден имунитет ще бъдат доста по-защитени от останалите, а може би и от всички версии на SARS-CoV-2, с които вероятно ще срещнем в обозримо бъдеще”, коментира ръководителят на изследването, вирусологът проф. Пол Биениас.

Той предполага, че развилите свръхимунитет ще са имунизирани и срещу бъдещи коронавируси, които на този етап не са ни познати.

Новините от днес и със задна дата