понеделник, 18 октомври 2021 г.

28-годишна родилка издъхна в Сливен, близначетата ѝ живяха само няколко часа

  

28-годишна родилка е сред жертвите на Covid-19 в Сливен за периода от 11 до 17 октомври, съобщиха от Областния кризисен щаб. Младата жена е била бременна с близнаци в началото на шестия месец. Няма данни родилката да е имала придружаващи заболявания.

Бебетата са били изродени, но въпреки усилията на лекарите, поради твърде преждевременното им раждане и те са починали, съобщи пред Dir.bg директорът на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" д-р Васислав Петров, като опроверга първоначалните информации, че новородените са оцелели и са в добро състояние. 

По думите му, първоначално бременната дошла в болницата с типичните за коронавирусна инфекция оплаквания, но подписала декларация, че отказва хоспитализация и се прибрала в дома си в сливенското село Градец. Същата вечер обаче състоянието ѝ се влошило и жената отново се върнала в сливенската болница. Настанена е за лечение в реанимацията, като се наложило да бъде интубирана. 

Едно от бебетата ѝ, които са се родили с тегло от около 500 грама, е починало 12 часа след раждането, а другото - 6 часа след него.

Област Сливен е в тъмночервената зона, като заболеваемостта достигна 575,18 души на 100 000 лица от населението при средна стойност за страната от 500, 60 души.


Анализът на здравните власти е, че е налице тенденция за увеличение на болните, но с по-бавни темпове, за разлика от други райони в страната. В резултат на влезлите в сила временни противоепидемични мерки в областта се отчита намаляване на заболелите в сферата на образованието.

Към момента 1 280 души са болни в Сливенска област, като 925 от тях са в община Сливен - в самия град са 722 души. Случаи на заболяването са регистрирани в по-голямата част от населените места.

В началото на октомври 29-годишна бременна жена от Пловдив почина след тежък COVID, а лекарите не успяха да спасят и неродените ѝ близначета.

Починалата от Covid-19 родилка забременяла след дълги ин витро процедури

Новините от днес и със задна дата