понеделник, 18 октомври 2021 г.

Без вечерен час и локдаун но, с още по - строги мерки срещу вируса

  

                                        Снимка: БТА

Ситуацията е много сериозна, много напрегната. Нарастващият брой на новите случаи и запълнените интензивни легла налагат да се въведат допълнителни ограничителни мерки. Това каза в БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той обясни, че днес следобед е насрочил срещи с експертния съвет към МЗ, с директори на болници и РЗИ-та и до края на деня или най-късно утре ще бъдат уточнени допълнителните мерки.

Какви са те - нека да кажат експертите, категоричен беше министърът без да конкретизира с определени ограничения.

Той обаче заяви, че на този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат.

По въпроса за проблемите с COVID центровете у нас министърът отбеляза, че "това е едно от най-добрите неща, което сме направили. За първи път НЗОК заплаща лечение на болни с остри заболявания. COVID зоните не заместват системата на здравеопазването".

Относно натискът върху болниците заради нарастването на заболеваемостта Кацаров заяви, че не всички болници приемат болни с COVID, но броят им нараства.

"Правим всички възможно да не забраняваме плановия прием, тъй като COVID не е единственото заболяване. Забраната на плановите операции е крайна мярка, тя трябва да бъде наложена накрая, в последния възможен момент. На този етап, смятам, че не е необходимо".


Според здравния министър капацитетът на софийските болници не е изчерпан, става дума за проблем с координацията.

Той уточни, че на този етап няма предложение за въвеждане на зелен сертификат в училищата.

Днес разширеният съвет по епидемиология ще разгледа тези въпроси, но такова предложение специално за децата, няма, каза министърът.

"Не съжалявам за никое решение, което сме взели към този момент. Апелирам към хората да спазват правилата, да спазват предприетите мерки. Ако ние всички не участваме в този процес, резултатът няма да бъде успешен", призова д-р Кацаров.

В нито един момент не съм имал усещане, че изпускам контрола, категоричен е той.

Новините от днес и със задна дата