неделя, 31 октомври 2021 г.

Иван Кръстев: Политиците ни предлагат свободата да бъдеш заразен и да умреш

 Ivan Krastev - Wikipedia 

Политиците в България в момента предлагат свободата да бъдеш заразен и свободата да умреш. Така коментира COVID ситуацията у нас в предаването "120 минути" политологът Иван Кръстев.

"Политиците се страхуват от задължителна ваксинация, защото с нея сякаш обещаваш на хората никога да не умират, поемаш отговорност за всяка смърт, а от друга страна им казваш - вие сте свободни хора - в нашата страна не ви караме нищо - не ви задължаваме да се ваксинирате, не правете нищо", смята Кръстев.

Според него българското общество губи инстинкт за самосъхранение.

"Ние обикновено се сравняваме с другите, а сега ние сме горди, че не се ваксинираме - в ЕС България е шампион по неваксиниране - изведнъж всички други са идиоти, нямат усещане за свобода, не разбират за какво става дума", коментира политологът.

Той смята, че вина имат и медиите, като се дава трибуна за всякакви позиции за ваксините.

"Има много легитимни въпроси, свързани с ваксините, но вътре в научната общност е постигнат консенсус, че ваксинирането предпазва.


То предпазва така, както предпазва бронежилетката - никой не ти гарантира, че няма да загинеш, но рискът да умреш като неваксиниран е в пъти по-голям, отколкото като ваксиниран", каза още Иван Кръстев.

Относно поредните парламентарни избори у нас на 14 ноември той е на мнение, че несъставянето на правителството след вота ще е колективно самоубийство на българската политическа система.

Суверенът ще бъде най-използваната дума през следващата година. Различни хора ще влагат различно съдържание в нея, добави Кръстев.

Новините от днес и със задна дата