понеделник, 11 октомври 2021 г.

Прокурор за загиналите деца във Варна: Има съмнения за умишлен палеж от родителите

  

                                      Снимка: Булфото

"В резултат на събраните до момента доказателства, наблюдаващият прокурор е счел, че те са в достатъчен обем да се направи обосновано предположение, че мъжът и жената, които са обитавали жилището, са извършили престъпление, а именно палеж, в резултат на който е настъпила смъртта на едно лице", добави той. Това заяви пред bTV окръжният прокурор на Варна Красимир Конов по повод загиналите деца при пожар в града. 

Две деца на 4 г. и 7 месеца загинаха в пожар в апартамент във варненския квартал "Владислав Варненчик". Пожарът избухва към 22:20 в събота и бързо обхваща целия апартамент. Тогава на мястото са изпратени четири екипа на пожарната, които успяват да го потушат, като преди това гръмва и газова бутилка.

Заради огнената стихия се налага 36 души, които живеят в блока, да бъдат евакуирани. Част от тях се опитват да помогнат при гасенето на пламъците.

По време на пожара родителите на децата не са били в жилището. Те са задържани и по случая е образувано досъдебно производство. Към момента са проведени множество разпити на близки и съседи. Иззети са веществени доказателства, назначени са и първоначално необходимите експертизи.

Това обясни окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

"В резултат на събраните до момента доказателства, наблюдаващият прокурор е счел, че те са в достатъчен обем да се направи обосновано предположение, че мъжът и жената, които са обитавали жилището, са извършили престъпление, а именно палеж, в резултат на който е настъпила смъртта на едно лице", добави той.

В неделя на брифинг Конов обясни, че към настоящия момент е приключила аутопсията на 7-месечното бебе, при която е установено, че смъртта е настъпила от вдишване на дим. Съдебните медици ще започнат и втората аутопсия.

"Родителите са привлечени като обвиняеми и са задържани за срок до 72 ч до довеждането им пред Окръжен съд - Варна, с оглед искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", каза още окръжният прокурор.

По думите на директора на ОДМВР - Варна родителите са били познайници на полицията, като жената за извършена кражба, а мъжът във връзка с притежание на наркотици. Жената е неосъждана, докато мъжът има присъда.

"Обясненията им на разпита си противоречат помежду си. Ще се наложи проверка на техните думи", добави Конов.

Новините от днес и със задна дата