понеделник, 25 октомври 2021 г.

Задава се нова драма на пазара на недвижими имоти

  

Напрежение в строителния бранш. Бизнесът сигнализира, че заради драстичния скок в цените може да се стигне дори до замразяване на сделките на зелено.

Заради невъзможността да прогнозират крайната себестойност на дейността в публичният сектор вече има обществени поръчки, на които не се явяват кандидати, предупреждават от Камарата на строителите. В частния сектор инвеститорите ще строят сгради, но няма да продават, докато не се успокои ситуацията с пълзящата инфлация и непрекъснатото поскъпване на материалите.

Само за няколко месеца цената на строителството у нас е скочила с близо 30% Най-скъп е станал дървеният материал. Цената му е скочила със 100%. От бранша разказват, че в момента са с вързани ръце, защото не могат да направят основни разчети, информира Нова тв.

Към момента няма ситуация, в която инвеститора да спре даден строеж. Ако искате да си купите жилище "на зелено", обаче, ще срещнете затруднения, твърдят експерти.


А засилването на търсенето, засилва и цените. В публичният сектор обаче, ситуацията е още по-сериозна. Непрекъснатото поскъпване на строителните материали поставя под риск изпълнението на европейските програми и по-специално Планът за възстановяване, разказват от бранша.

От Камарата на строителите настояват и за среща със служебния премиер Стефан Янев.

Новините от днес и със задна дата