понеделник, 18 октомври 2021 г.

Важна новина за тегленето на пари от банкомати от пенсионерите и таксите

 

От Нова година пенсионерите, които получават пенсията си по сметка в Банка ДСК, ще плащат стандартната такса за теглене от банкомат. Досега те бяха освободени от нея. Тегленето на кеш за клиенти с превод на пенсия по разплащателна сметка от началото на 2022 г. ще струва 0,15% от сумата, но минимум 30 стотинки, пише "Марица".

Банка ДСК бе една от големите банки с реверанс към възрастните хора и години наред поддържаше тази социална линия.

Банката уведомява за промяната сега и според ЗПУПС, в случай че клиентите не приемат промените в тарифата, имат право да се откажат писмено от сключения договор преди датата на влизане в сила на промените, без да дължат обезщетение или неустойка за това.

Банката счита, че клиентът е приел промените, ако не я е уведомил за обратното преди 01.01.2022 г.  Така пенсионерите ще теглят пенсията си срещу официалната комисиона, която дължат и работещите българи за услугата.

Конкретната удръжка ще зависи от размера на дръпнатата сума. Ако не си направят труда да намерят АТМ на банката, хората ще плащат по 0,20% от дръпнатата сума, но минимум 1.50 лева. 

От банката напомнят, че плащането на стоки и услуги на ПОС при търговец е безплатно, но малка част от възрастните хора го практикуват, още повече че те пазаруват и от квартални бакалии и пазари.


За компенсация от банката предлагат хората от третата възраст да сключат договор за пакет „ДСК Флекси - пенсионери”, който е с месечна такса 2,90 лева и в него са включени 3 броя безплатни тегления на банкомат на банката и няколко други услуги.

Останалите банки все още не са преразгледали тарифите за физически лица в тази им част. Специалната сметка „Пенсия плюс“ на Пощенска банка позволява безплатно теглене от банкомат на банката, но пък удръжката за чужд е 1.30 лева. За теглене на каса се удържа 1 лев, а годишната поддръжка на сметката е 16.80 лв. При Райфайзенбанк тегленето от АТМ на банката е безплатно, а от устройство на друга банка е 1.30 лева.



Ако пенсията се получи на каса обаче се заплаща такса от 5 лева. За сметка на това поддръжката на пенсионерската сметка излиза по-евтино – под 11 лева на година.

Таксите за теглене от банкомат са едни от най-дразнещите, защото услугата се ползва масово, откакто социалните помощи и голяма част от работните заплати минаха по банков път. Засега те варират от 30 стотинки до 1.50 лева при различните банки. За да теглиш кеш обаче, трябва да имаш поне разплащателна сметка в банка, която пък се товари с месечни такси.


Те вървят независимо дали има движение по сметката. Месечната удръжка масово е 2.50 лева - начисляват я Алианц Банк, ОББ, Пощенска, Райфайзенбанк, ПИБ, Банка ДСК и др. УниКредит Булбанк има две тарифи - 1.80 лева, ако по сметката има регулярни постъпления, и 3 лева, ако няма. Само две банки са с безплатна поддръжка на сметка - Ти Би Ай Банк и Интернешънъл Асет Банк, сочи проучването на финансовия сайт "Моите пари". Разплащателните сметки, които не са обвързани с дебитна карта  имат още по-високи такси - между 2.20 лева и 2.90 лева.

От първи ноември обаче ОББ прави удръжката по 4.50 лева, което е голям скок.

Таксите на банките започнаха да се увеличават плавно от миналата година. Нагоре са дори банални услуги като теглене или внасяне на пари на каса. Такси има дори когато титуляр по кредит вкара вноската си на гише в банката - около 2.50 лева, ако го направи сам, и почти двойно повече, ако някой близък свърши тази работа вместо него.

За сметка на това обаче банките водят усърдна политика клиентите им да вършат голяма част от работата си през компютъра или телефона си, а да не отнемат време на служителите им.

Тарифите там са в пъти по-ниски.

Новините от днес и със задна дата