сряда, 20 октомври 2021 г.

Противоречи ли здравния паспорт на Конституцията и можем ли да осъдим България в Страсбург?

  

Напълно възможно е недоволни от принудителния здравен пропуск граждани да заведат дело срещу страната ни и дори да го спечелят в Европейския съд по правата на човека. Такава прогноза направи конституционалистът доц. Наталия Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Сертификатът влиза в сила от полунощ в четвъртък (21 октомври), обявиха по-рано здравните власти. Без този пропуск хората няма да могат да посещават заведения, големи нехранителни магазини, театри, кина и всякакви затворени пространства. Изключение беше направено само за училищата и държавната администрация.

Конституционалистът смята, че подходът на Министерството на здравеопазването е грешен. Според доц. Киселова здравните власти освен това са закъснели с въвеждането на тези мерки.

"Закъсняха много здравните власти, това трябваше да се случи в края на юли, началото на август", категорична бе доц. Киселова.

"И други държави са въвели подобен код за влизане на определени места, но подготовката за това е започнала в средата на юли. Ние днес въвеждаме правила, след което гражданите ще имат по-малко от 48 часа, за да се подготвят", подчерта преподавателят по конституционно право в Софийския университет.


Според нея е трябвало много повече време и ресурс на гражданите, за да проверят дали имат антитела. Очакванията ѝ сега са лабораториите да се превърнат в развъдници за заразяване.

"Науката е достатъчно напреднала и тя трябваше да ни помогне, а не да разчитаме на врачки, алкохол или други нестандартни методи за лечение. Има редица начини да се стимулират гражданите, но това трябва да става по добрия начин, а не с принуда и финансови санкции", категорична е юристката и експерт по Конституцията.

Новините от днес и със задна дата