четвъртък, 7 октомври 2021 г.

Бургаските младежи вече имат нов крайморски дом

 Бургаските младежи вече имат нов крайморски дом

Бургаските младежи вече имат нов крайморски дом. Той е с атрактивна и нестандартна форма и се намира до Пантеона в Морската градина. Архитектурната визия е вдъхновена от чайките, като един от символите на морския град, а идеята на павилиона е да предостави ново и интересно пространство и сцена за изява на деца и младежи.

Новото арт пространство бе открито от зам.-кмета Диана Саватева, главния архитект на Община Бургас Емил Бурулянов и началника на общинския отдел „Превенции и младежки политики” Габриела Славова.

„Сигурна съм, че това пространство ще бъде дом на много интересни събития, а споделеното ползване ще направи от павилион Чайка едно емоционално и със своя история любимо място на бургаските младежи”, сподели зам.-кметът по култура, спорт и туризъм на Община Бургас Диана Саватева.

Архитект Бурулянов разказа какви са били предизвикателствата по време на изработване на нестандартната и красива конструкция, а Габриела Славова призова младежите да пазят новия си дом.

Програмата продължи с музикални изпълнения на талантливите ученички Йоана Барантиева и Александра Иванова и младежката банда „Vertigo“, както и с прожекция на новия екологично насочен филм на ученичката Катина Сталева.

Павилион „Чайка“ е отворено публично пространство за градски събития и публични изяви на изпълнители и млади хора. По времето, през което няма събития, може да се използва като беседка или място за отдих в града.

Новото арт пространство е вдъхновено от провелите се две Младежки академии за доброТворци, като проект „Хвърчилото“, което да създаде споделено open-space младежко пространство, където да се провеждат различни прояви, място за срещи с ментори и фестивали на знанието, спорта и изкуствата.

Павилион „Чайка“ е с площ около 60 кв. м. и се състои от вход, основна част и краища във формата на криле. Вътре са обособени амфитеатрални места за сядане, следващи формата на нестандартната конструкция и свободно сценично пространство с размери 3 на 5.5 м. за изпълнители и лектори. В горната част чадъроподобно покритие ще предпазва посетителите по време на дъжд.

Новото открито младежко пространство е поредният резултат от усилията на Община Бургас да осигури всички необходими условия за пълноценно развитие на младите хора в града.


 

Новините от днес и със задна дата