петък, 22 октомври 2021 г.

СЗО: 180 000 медици са изгубили битката с Covid-19

  

Между 80 и 180 хиляди медици са изгубили битката с Covid-19 за периода януари 2020 - май 2021 година. Това са стряскащите данни на Световната здравна организация. Според нея, лекари и сестри трябва да се ваксинират с предимство. 

В глобален мащаб има приблизително 135 милиона лекари, сестри, санитари.

Според документа на СЗО, чийто заключения се основават на информация от 119 държави, двама от всеки петима медици са напълно ваксинирани.

Има обаче огромни разлики по отношение на географските региони. В Африка например на всеки 10 лекари, имунизиран е един, в богатите държави те са 8 от 10.

"Ако на срещата на Г-20 в Италия най-богатите държави в света не успеят да се мобилизират и да организират незабавни доставки на ваксини за неваксинираните, епидемичното, икономическото и етичното пренебрегване на задълженията ще засрами всички ни.", кза Гордън Браун, посланик на СЗО.

Общият брой на жертвите на коронавирусната пандемия наближава вече 5 милиона. Потвърдените случаи до момента са 241 886 635, а 4 919 755 от заразените са починали.

Според изчисления на Франс прес трите страни с най-много смъртни случаи са Съединените щати (731 265), Бразилия (604 228) и Индия (452 811). Следват Мексико, Русия, Перу, Индонезия, Великобритания, Италия и Колумбия. Сред държавите в тази десетка Индия, Перу, Индонезия, Италия и Колумбия отчитат спад в смъртността на седмична база, останалите - увеличение.


Нищо чудно пандемията да продължи "в течение на голяма част от 2022 г.", защото бедните страни не получават достатъчно ваксини, заяви Брус Ейлуърд, съветник на шефа на СЗО.

Международната програма Ковакс, осигуряваща ваксини за най-бедните страни, предвиждаше до края на годината да им достави 2 милиарда дози, но засега е разпратила едва 371 милиона дози.

По данни на СЗО до сряда в света са поставени общо 6 655 399 359 дози ваксина.

Организацията съобщи още, че миналата седмица е имало 7-процентно увеличение в броя на новите случаи на коронавирус в Европа, единствения регион с отчетено повишение по този показател.

Здравната агенция на ООН посочи, че за периода са отчетени около 2,7 милиона нови случая на КОВИД-19 и над 46 000 починали, равнище, което е сходно с данните за предишната седмица. Най-много нови случаи има във Великобритания, Русия и Турция.

Рекорден брой новозаразени във Великобритания за първи път от юли - те са над 50 хиляди за денонощие. От началото на седмицата здравните власти искат връщане на част от ковид ограниченията. Според правителството обаче, ситуацията е под контрол. Властта прикани всички, за които третата, подсилваща доза е препоръчителна, да се възползват.

Премиерът на Нова Зеландия обяви, че строгите карантинни мерки ще бъдат свалени едва след като 90% от населението на островната държава. За денонощие там са регистрирани 129 нови случая - рекорден брой за трети път тази седмица.

Новините от днес и със задна дата