четвъртък, 16 септември 2021 г.

СЗО спря процедурата по одобрение на руската ваксина "Спутник V"

  

Световната здравна организация спря процедурата по одобрение на руската ваксина срещу Covid - "Спутник V". Причината е назначената нова проверка на заводите на производителя, съобщи д -р Джарбас Барбоса, заместник-ръководител на Панамериканската здравна организация, цитиран от БГНЕС.

„Производителите на ваксини трябва да потвърдят, че местата, където се произвеждат ваксини, са в съответствие със стандартите за добра производствена практика. Що се отнася до процеса на одобрение за ваксината "Спутник V" за спешна употреба, този процес е спрян, тъй като по време на проверка на една от фабриките, които са част от производството на "Спутник V", бяха установени недобри производствени практики", каза той.

 "Добрата производствена практика" е система, която гарантира производството и контрола на продуктите в съответствие със стандартите за качество.


"Спутник V" е одобрена за прилагане в 70 държави с общо население от 4 милиарда души, което е повече от 50% от населението на света. Ефективността на ваксината е 97,6%, като данните са въз основа на наблюдение на 3,8 милиона ваксинирани руснаци.

Новините от днес и със задна дата