четвъртък, 23 септември 2021 г.

Лекарства срещу COVID-19 липсват в аптеките, безплатните изчезват, защото се изнасят

  

"Общо 18 лекарства са специално за диагнозата COVID-19. Четири от тях трайно липсват, например - антикоагуланти. 9 от медикаментите са с доплащане. Част от безплатните изчезват от пазара, защото се изнасят", за това алармира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов пред NOVA NEWS.

"Безплатните медикаменти се предписват еднократно и са до три броя на рецепта, само за осигурени хора.

Има и терапевтични курсове, които не трябва да се нарушават - варират от 3 до 10 дни. След като изтече определеното време, за което са предписани медикаментите, пациентът вече трябва да си ги заплаща сам, в случай че терапията му продължава", обясни той.

Неотдавна Здравната каса обяви списък с лекарства, които ще са безплатни за пациенти с лека форма на коронавирус, които са преминали през COVID центрове. Те са разпределени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

На много места обаче предписването им, което трябва да става с електронни рецепти, все още не върви гладко. В Бургас например стана известно, че въпреки че има две поликлиники, които са сключили договор с НЗОК, не могат да изписват безплатни лекарства за домашно лечение, тъй като чакат софтуера за рецептите.

Новините от днес и със задна дата