сряда, 1 септември 2021 г.

Първа област в страната влезе в критичната тъмночервена Covid зона

  

Търговище навлезе в критичната тъмночервена COVID зона, след като за последните дни заразените с коронавирус са 503 на 100 000 души, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. 

За последното денонощие в областта има 58 новозаразени, а починалите са петима

С Covid-19 са диагностицирани 24 жители на община Търговище, 17 - на община Попово, 13 - на община Омуртаг, 3 - на община Антоново и eдин - нa oбщинa Oпaĸa.

Хоспитализирани са 99 от заболелите лица. От тях в търговищката болница са настанени 41 души, като двама са в Интензивно отделение. В МБАЛ - Омуртаг се лекуват 35 пациенти, а в МБАЛ - Попово - 23 души.

484 лица се възстановяват в домашна обстановка, спазвайки карантина.

От началото на ваксинационната кампания срещу заболяването до този момент в областта са имунизирани общо 28 235 човека. 13 555 лица са със завършен имунизационен цикъл, а 14 680 души имат поставена само първа доза ваксина, като 154 от тях са ваксинирани вчера.

Според главния секретар на РЗИ-Търговище д-р Марин Йовов скокът на заразените се дължи на организираните мероприятия в града и околните села - сватби, тържества и кръщенета, които са посещавани от стотици души, както и от адресната регистрация на повечето жители, която се причислява към общината.

Д-р Йовов обясни пред БНТ, че част от хората в момента се опитват да се върнат обратно по работните си места в чужбина, което допълнително допринася за разпространението на заразата.

От вчера в червената зона е половин България - Бургас, Варна, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Русе, Силистра, София град, Стара Загора, Търговище, Хасково, Ямбол, Габрово и Шумен.

14-дневната заболевамемост в страната също нараства - днес е 286.3 заразени на 100 000 души.

На фона на този скок служебният здравен министър издаде нови две заповеди, с които удължи извънредната епидемична обстановка и мерките до края на ноември.

Новините от днес и със задна дата