неделя, 5 септември 2021 г.

Лъчезар Томов: Ваксинирането на всеки държавен служител трябва да е задължително, очаква ни тежка есен / видео

 гл. ас. д-р Лъчезар Томов - Информатика - НБУ

Според математическите модели ни очаква тежка есен. Това е главно заради ниското ниво на ваксинация у нас. Tакава прогноза изрази в предаването "Събуди се" NOVA математикът Лъчезар Томов.

Той добави, че важната тема е какво ще се случи след поредния пик на заразата и даде пример с Русия:

"Вълната в Русия започна през юни. Имаше пик през юли, който спада много бавно и има дълга опашка. Това означава много починали, ако не се въведат специални мерки", каза Томов.

"Ние имаме едва 16% ваксинирани. Това е съвсем различен вирус и е много заразен. Репродуктивното му число е далеч по-голямо от първите варианти", обясни математикът.

"Има възможност да достигнем 100 хиляди активни случая, около 18 хиляди нуждаещи се от хоспитализация и 1200 нуждаещи се от интензивни грижи", заяви още Томов.

"Който не иска да се ваксинира – напуска или отива да преподава онлайн. Когато работиш с хора имаш не само права, но и задължения. Задължението да предпазиш околните. Ваксинирането на всеки държавен служител трябва да е задължително", добави математикът.

Конспиративните теории не само са широко разпространени в социалните мрежи, но и мнозина им вярват. Според скорошно медийно проучване, България е единствената страна в ЕС, където от година на година все повече хора вярват на социалните мрежи в пълно противоречие с останалите европейци, за които тенденцията е точно обратната, посочва германската телевизия ARD.

Новините от днес и със задна дата