петък, 3 септември 2021 г.

Личен лекар от Варна: В "бялата цивилизация" неваксинираните живеят сами в землянка

  

Лекари от цялата страна са притеснени от нарастващият брой заразени с новия вариант на коронавируса, което обаче не увеличава забележимо ваксинацията и наесен болниците отново може да се окажат препълнени.

"Нищо не се случва в момента, има някаква стагнация на ваксинационната кампания и хората чакат, ситуацията е сюрреалистична", каза в "Преди всички" по БНР д-р Николай Христов, личен лекар във Варна.

По думите на д-р Христов се вижда как расте броят на заболелите, а ние живеем, все едно нищо от това не ни касае.

"Мерките от вчера на министъра на здравеопазването са по-скоро разумни в по-голяма си част, но те няма да разрешат проблемите със заболеваемостта. Единствено масовото ваксиниране ще реши проблемите. Това го показа "бялата цивилизация" - ако не се ваксинираш - отиваш в землянка и си живееш сам

А иначе по повод протестите на бизнеса срещу мерките - оказа се, че под бизнес се разбира само този със заведенията за обществено хранене - оказа се, че този кръчмарски бизнес е част от националната сигурност на държавата и се чудя, защо президентът не кани г-н Алибегов на Консулативния съвет по национална сигурност - това за мен е мистерия...", заяви още д-р Христов.

"Ваксинирайте се или докажете, че сте безопасни и си живейте живота - това е! Защо този бизнес не се ваксинира, искат да си живеят живота, но друг да плаща сметката...", призова Христов.

Най-притеснително е в болницата в Търговище, след като областта се оказа в тъмночеревената зона, с увеличаващите се болни с коронавирус:

"От обща леглова база от 60 легла, 49 са вече заети, като двама са интубирани", каза  изпълнителният директор на многопрофилната болница в Търговище д- р Иван Светулков.

"Ваксинираните почти не стигат до болница. Те най-много да имат хрема, ако се заразят. В момента нямаме рязко увеличение на новооткритите положителни случаи, ние сме в плато, очаквам и скоро време да има дори спад на заразените. Но заразата дойде в нашия регион отвън, от наши съграждани, работещи в чужбина", добави той.

Новините от днес и със задна дата