сряда, 29 септември 2021 г.

Здравните власти удължиха срока на годност на ваксини и казаха кой се нуждае от трета доза

  

Удължиха срока на годност на хиляди ваксини, които в противен случай съвсем скоро трябваше да бъдат бракувани, става ясно от съобщение на страницата на Българския лекарски съюз (БЛС).

Бустерна доза ваксина срещу COVID-19 се допуска за някои рискови групи от населението, се посочва в писмо от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, изпратено до БЛС, в което се цитира становище на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката.

В рисковите групи попадат:

  • имунокомпрометирани лица - с първични и вторични имунни дефицити;
  • лица с онкологични заболявания;
  • трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия;
  • лица на хемодиализа;
  • пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия.
  • Лицата в домове за възрастни хора и в социални институции за настаняване от резидентен тип също са рискова група.
  • Медицинският персонал с висок риск от заразяване и лицата над 65-годишна възраст също са посочени като рискова група.

Задължителните условия за прилагане на бустерна доза ваксина срещу COVID-19 са лицето да е със завършен ваксинационен курс и да са изминали поне 180 дни от датата на поставяне на последната доза ваксина срещу COVID-19.

Прилагането на бустерна доза да се извършва след преглед и преценка на лекаря, прилагащ ваксината и заявено желание от страна на ваксинирания за поставяне на бустерна доза.

Лицата, на които се поставя бустерна доза, трябва да са навършили 18 годишна възраст. Като бустерна доза се прилага една доза иРНК ваксина.

В регистъра за ваксинации в Националната здравноинформационна система е създадена функционалност за вписване на приложени бустерни дози при спазване на посочените условия. Предстои изготвянето в кратки срокове на сертификат за поставена бустерна доза.

Срокът на годност на някои количества от ваксината срещу коронавирусната инфекция, произведена от "BioNTech/Pfizer" е удължен

Това също става ясно от писмото от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, изпратено до БЛС.

Новият срок на годност на ваксината е одобрен при условия на съхранение при свръхниска температура, като той е удължен от 6 месеца на 9 месеца.

Промененият срок на годност се прилага за новопроизведени ваксини и за ваксини с отпечатан срок на годност върху етикета от юни 2021 г. до март 2022 г., ако са били спазени условията за съхранение при -90 до -60 градуса по Целзий.

Подробната информация за досегашния и актуализирания срок на годност е описана в писмото.

Към 17.00 часа днес вписаните трети дози ваксини срещу COVID-19 са 496, според справка в Националната здравно-информационна система, съобщиха от Министерството на здравеопазването на официалната си фейсбук страница. Ваксините са приложени от лечебни заведения за болнична помощ, медицински центрове, имунизационни пунктове в РЗИ и ОПЛ.

До този момент трети дози са поставени в 20 области в страната - София-град, Пловдив, Варна, Бургас, Софийска област, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Пазарджик, Велико Търново, Кърджали, Шумен, Враца, Сливен, Кюстендил, Габрово, Перник, Ямбол, Видин и Монтана.

Новините от днес и със задна дата