сряда, 29 септември 2021 г.

Протести на пътни строители в цяла България: от пет месеца не са получили заплати

  

                                  Снимка: Булфото

Работници от пътностроителните фирми се събраха на протест пред сградата на Министерски съвет в София. Те блокираха движението по бул."Дондуков".

Протестът е организиран от браншова камара "Пътища" заради неизплатени от държавата средства за извършени от компаниите от бранша дейности.

Работниците са облечени в сигнални жилетки, някои от тях са с каски. Те носят и плакати, на които пише: "Защо обезкървявате пътищата?", "200 хил. служители или 200 хил. безработни, кое избирате?", "Държава без пътища няма!".

Протест на пътни фирми блокира движението и на Аспаруховия мост и в двете посоки в 16 часа днес, предаде Радио Варна.

Протестиращите струпаха тежка техника на платното. Издигнаха транспаранти с надписи: "Съжаляваме за неудобството, но държавата е в ремонт", "Ще има зима без снегорини" и др.

Очакваше се демонстрациите да продължат час, но участниците започнаха да пропускат автомобили по-рано.

Очаква се днес в ключови точки от пътната инфраструктура във всички области на страната пътните фирми да  демонстрират недоволството си.

Според браншовата камара "Пътища" отношението на държавата към действащите в резултат на обществени поръчки договори е абсурдно.

Председателят на Управителния съвет на камарата Стефан Чайков обясни мотивите за протеста.

"Да заостри вниманието на обществото, че се забавят някои процеси по подготовката на зимния период, че има забавяне по още други дейности в АПИ. Освен това не сме получавали от доста време пари, нито се позволява да се фактурират вече сертифицирани дейности".

Браншовата камара "Пътища" и държавата ще уточняват детайли от финансов и правен аспект. До четвъртък докладът от работната група трябва да бъде представен на служебния премиер Стефан Янев.

"Тази правна рамка гарантира цялата стойност на дължимите суми към пътно-строителния бранш. Държавата открито призна, че тези пари ни се дължат, 870 милиона са тези, които са фактурирани и сертифицирани, и има някакъв обем от средства, който е необходим за консервиране на вече започнатите ремонти", каза Чайков.

Според него най-важно за пътните фирми е "да тръгне някакво разплащане, за да можем ефективно да се подготвим за зимата, и второ - да получим перспектива".

Новините от днес и със задна дата