петък, 3 септември 2021 г.

Задържаха автора на заплахата за убийство на Ива Митева

  

                                        Снимка: БТА

 За по-малко от пет часа служители на ГДБОП задържаха криминално проявен мъж, който е направил самопризнания, че стои зад заплахите за убийство над председателя на Народното събрание Ива Митева.

Той е криминално проявен за кражби и заплахи, арестуван е в Старозагорско, съобщава NOVA, позовавайки се на свои източници.

До заподозрения се е стигнало след няколкочасова работа на екип от отдел "Киберпрестъпления" и така и бил локализиран мъжът, уточнява БНР. Заплахата за убийство към Митева беше отправена във формата на имейл, изпратен до Министерството на правосъдието, стана ясно по-рано днес.

Задържаният мъж се намира в Областната дирекция на МВР в Стара Загора, където в момента го разпитва екип на ГДБОП.

От МВР все още официално не потвърждават информацията. Според източници на БНТ пък прокуратурата към момента дори не е уведомена за ареста му. По-рано днес от Софийска районна прокуратура съобщиха, че е образувана прокурорска преписка за извършено престъпление - отправена закана за убийство. От обвинението изразиха недоволство защо не са били информирани.

В писмото, изпратено до главния секретар на МВР, се отправя питане по какви причини преписката не е докладвана в прокуратурата до 17,00 часа на 03.09.2021 г.

Случката не остана само в рамките на криминалните хроники, но произведе и политически скандал на фона на приемането на законови промени за НСО.

"Заплахата е, че ще бъда убита. Ако кажа, че не се притесних в първия момент - ще излъжа. Странното е, че е точно днес, когато имаше силни спорове по закона за НСО", коментира през деня в парламента Митева. Тя е била уведомена за заплахата от личната си охрана. Парламентарната председателка веднага е извикала шефа на НСО генерал Емил Тонев в кабинета си.

С възмущение и в защита на председателя на НС реагира и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, от чиято партия е излъчена Митева.

"Заплахите за убийство са нещо нормално в България. Знам, че звучи абсурдно, но е факт. Аз лично съм получавал десетки. Но заплахата за убийство към председателя на Народното събрание Ива Митева е нещо по-различно. Тя издава слабост и безсилие на една система, която трябва да си отиде и ще си отиде", написа Трифонов в профила си във Фейсбук.

Новините от днес и със задна дата