понеделник, 20 септември 2021 г.

18-годишен издъхна в болничната стая пред очите на родителите си, обвиниха лекарите

 

18-годишно момче издъхна в отделението по неврохирургия в пловдивската университетска болница "Свети Георги" пред очите на родителите му. Майката и бащата обвиняват медиците, а прокуратурата разследва трагедията, съобщи bTV.

По разказа на бащата, който е адвокат, синът му се е задушил по време на повръщането, след като преди това персоналът му е дал да приеме силно приспивателно.

Бащата Йордан Давчев, разказа, че са потърсили медицинска помощ, след като синът му Теодор си удря главата и започва да повръща. Момчето е оставено в неврохирургичното отделение за наблюдение. Майката е изявила желание да останe като придружител, но от медицинския екип я уверили, че няма нужда. Ден преди изписването родителите заварват сина си в болничната стая в много тежко състояние.

Бащата на починалото момче Йордан Давчев 

Бащата на починалото момче Йордан Давчев

"Когато отидохме с моята съпруга да видим детето в 5:30 ч., защото то в три и половина ни се обади да пита къде съм и кога ще дойдем, го заварихме пред агония. Жена ми каза: "Не мога да събудя детето, тичай, викай лекар". Аз отивам при сестрите, заварвам ги в дежурната стая - целия сестрински състав със санитарките, пият кафе, пушат цигари, гледат турски сериали и когато казвам: "Викайте лекар, детето не може да се събуди, една от сестрите казва: "Спокойно, не викайте, ние му дадохме силно обезболяващо и затова не може да го събудите", разказа бащата на починалия Теодор.

"По някое време е тръгнал да повръща, тъй като са му дали приспивателно. След консултация с лекари разбрахме, че то това приспивателно силно обезврежда дихателната и гълтачна система. Той не е могъл — мускулатурата като цяло - не е могъл да повърне и се е аспирирала течността обратно в дробовете, де факто той се е задушил", казва бащата.

От лечебното заведение са коментирали пред bTV, че е назначена щателна проверка за настъпилата смърт. При разрешение от Окръжна прокуратура и близките на починалия пациент ще има готовност да предостави пълните резултати от проверката "Ръководството на лечебното заведение изказва съболезнованията си на семейството и близките и ще направи всичко възможно за изясняване на случая!", се казва в съобщението.

"Знам, че няма да ми се върне детето, но искам да кажа на цялото общество, че наред със специалистите, които много уважавам, в здравната система има чудовища, от които тя трябва да се изчисти", категоричен е бащата на починалото момче.

Новините от днес и със задна дата