сряда, 15 септември 2021 г.

Доц. Христо Хинков: Изгубихме един малък град заради пандемията

  

Единственият начин да се преборим с COVID-19 са ваксините. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов на среща с част от експертите от Обществения съвет по ваксинация към Министерството на здравеопазването /МЗ/, с психолози, психиатри, политолози и социолози. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ.

Един малък град е изгубила България заради пандемията, стана още ясно на срещата с експертите.

Тема на разговорите, продължили повече от час и половина, са нагласите на част от българското общество срещу имунизацията и връщането на доверието във ваксините.

Д-р Томов е подчертал, че България разполага с достатъчно количество ваксини, а в същото време е на последните места в ЕС по ваксинация и на първо по смъртност. За политолога Слави Василев причините за съществуването на антиваксърските настроения са недоверието към сериозните информационни канали, както и недоверието в българските институции, подхранвано в последните 30 години. Каза го без да се замисли, че е подчинен на министър, който се проявяваше като антиваксър и който си гореше маската на площада, естествено с политическа цел, но сега, когато е отговорен за здравето и живота на гражданите, няма кой да му повярва. Точно министър Кацаров подтикваше гражданите да не спазват мерките, като им внушаваше, че им отнемали от свободата. Т,с., с действията си настоящия министър е допринесъл да има толкова много жертви на ковид.

"Доверие трудно се гради, но лесно се руши. Нужно е време за възстановяване на доверието", е подчертал и проф. Сава Джонев, председател на Дружеството на психолозите в България.

Психиатърът Елена Иванова е акцентирала върху здравната мотивация на хората като, според нея, част от българите не се грижат добре за здравето си. Доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи, е бил категоричен, че от години има неглижиране на общественото здраве. Той отново е припомнил високия дял на починалите вследствие на COVID-19.

"Ние българите сме загубили един малък град заради пандемията. Има ваксина, а не я ползваме", е заявил доц. Хинков.

Социологът Светлин Танчев е посочил, че в началото на пандемията, когато обществото е имало много по-голямо доверие в институциите и прилаганите от тях мерки, е легитимирана алтернативната теза.

"Това разби обществото и го раздели на две", е изтъкнал той. Социологът проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента, е посочил, че институциите трябва да говорят в един тон. Според него е важно да се разбере, че ваксинираният е по-защитен от неваксинирания.

Новините от днес и със задна дата