неделя, 12 септември 2021 г.

Стойчо Кацаров: Да заведем нарушителите в отделенията, за да видят интубираните (видео)

  

"Може би трябва да заведем хората, които нарушават новите мерки, в едно COVID отделение, за да видят интубираните хора, които берат душа. Така ще разберат какво причиняват с неспазването на ограниченията". Това заяви в студиото на "Събуди се" по Нова тв министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По думите му, това, че въвеждането на мерките съвпадна с празника 6 септември, е случайно.

"По правило се опитваме да не действаме рестриктивно - да се появят няколко души с черни костюми в 00.00 ч. и да обявят, че от утре сутрин се затварят заведения, забранява се движението между градовете и т.н. Затова изработихме такъв план още през лятото, който да предвижда какво ще се случи при нарастване на броя заразени. Поехме ангажимента да обявим мерките предварително, за да може хората, които са засегнати, да се подготвят", допълни Кацаров.

Здравният министър заяви, че мерките са добре прецизирани и ако хората ги спазват, се очаква да има спад в броя заразени. Ако това се случи, е възможно ограниченията да отпаднат частично или изцяло, поясни Кацаров. И допълни, че законът предвижда търсене на наказателна отговорност от нарушителите на мерките.

Кацаров заяви, че доколкото знае Министерството на образованието е отменило тържествата за първия учебен ден.

"Ако все пак такива има, това създава допълнителен риск. Не искаме да стигаме до ситуация кръчмите да са отворени, а училищата - затворени. Затова в плана пише, че децата ще ходят максимално на училище. Оказа се, че дистанционното обучение има лоши резултати", коментира той.

Новините от днес и със задна дата