понеделник, 20 септември 2021 г.

Учител е под карантина след един положителен и три отрицателни теста / видео

 Защо учител от Плевен е под карантина след два отрицателни теста за  коронавирус? - По света и у нас - БНТ Новини

Учител от Плевен е под карантина след един положителен бърз антигенен тест и три отрицателни – два бързи антигенни теста и един PCR тест. Той е част от група учители, които са си направили бърз тест пред РЗИ преди първия учебен ден, разказват е предаването "Здравей, България".

"Тестът ми беше взет в 10 часа, а резултатите ми бяха обявени в 16 часа.

Нямам абсолютно никакви симптоми. След първия тест отидох при личния си лекар и си направих още един. Той показа първия отрицателен резултат. Съпругата ми ме посъветва да ида в лицензирана лаборатория, от където направеният тест също е отрицателен", разказва Николай Стоев.

Мъжът няма документ от РЗИ, че е с положителна проба. Когато отива на място, за да изясни ситуацията, учителят е нахокан, извикана е и полиция.

"Казаха ми, че нямам право да си правя никакви тестове,

при положение, че първият ми тест е положителен. PCR тестът ми е от 16 септември, който също е отрицателен. Оказва се, че съм вписан в списъка за карантинирани не на 14 септември, а четири дни по-късно. В същото време, ден по-рано вписват моята съпруга, която въобще не е ходила на тестове", добави още Николай Стоев.

"Той показва положителен резултат на теста, който се вкарва в националната система.

Според една заповед от декември месец равнозначността от PCR тест и от антигенен тест се приравнява. Имат еднаква стойност. Друго писмо на доц. Ангел Кунчев и Министерството на здравеопазването гласи, че карантината не може да бъде прекратявана, независимо от последващите тестове, колкото и да са на брой, какъвто и да е резултатът. Това е законовото основание за това да не може да му бъде прекратена карантината", обясни главният инспектор в отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Плевен д-р Николай Деков.

Според него е възможно и двата резултата да са верни,

тъй като вирусът е подвижен и се премества от носа през носоглътката до долните дихателни пътища. 

"Ако първият тест е направен, когато вирусът е в носоглътката, тогава той е с положителен резултат. След няколко часа този вирус вече може да не е там, може да е слязъл в белите дробове.

Ако в този момент направи тест, то тогава резултатът може да е отрицателен. Щом е показал положителен резултат от тест, значи в него има вирус. Субективно е дали той е болен, тъй като при Делта варианта почти половината от случаите протичат без симптоми", обясни д-р Деков.

Новините от днес и със задна дата