понеделник, 20 септември 2021 г.

Кои лекарства намаляват риска от смърт при коронавирус?

 Хапчетата за кръвно намаляват риска от смърт при коронавирус

Лекарствата за хипертония, приемани от милиони руснаци, намаляват риска от смърт при коронавирус с една трета, показва проучване. 

Експертите установяват, че пациентите със COVID-19, които получават рецепти за тези лекарства, са с 33% по-малка вероятност да умрат или да попаднат в отделения за интензивно лечение. 

Това са лекарства от групата на инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ) и блокерите на ангиотензиновите рецептори. 

Тези лекарства се използват за лечение на високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи и диабет. Повече от 12 милиона руснаци ги приемат редовно и сега изследванията показват, че лекарствата увеличават шансовете на човек за оцеляване от коронавирус. 

До този извод стигат изследователи от Университета в Източна Англия, които анализираха данни от други научни изследвания, включващи 28 872 болнични пациенти със COVID-19.

Една четвърт от тях приемат АСЕ инхибитор, включително една трета от пациенти с високо кръвно налягане. 

Анализ на статистиката показа 33% намаление на вероятността от смърт.

Може би в бъдеще изследванията ще покажат дали тези лекарства могат да се използват при лечението на коронавирус при пациенти, които не страдат от високо кръвно налягане./Zdrave.to

Новините от днес и със задна дата