сряда, 1 септември 2021 г.

Дания ваксинира над 70% от населението и отменя зеления Covid сертификат

  

От днес в Дания вече в почти всички обществени места не е необходимо да се представя зелен сертификат за достъп, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Дания бе първата страна в света, която въведе зелен сертификат заради коронавируса.

Решението за отмяна за почти всички обществени места бе взето няколко дни преди всички рестрикции, въведени в страната заради коронавируса, да бъдат напълно отменени.

Зеленият сертификат бе пуснат в действие без много шум през март, първо за влизане в зоологическите градини. После започна поетапното разширяване на употребата му, като накрая стана валиден за всякакви обществени обекти. Зеленият сертификат се използваше както в хартиен формат, така и под формата на приложение. Предвиждаше се той да излезе от употреба на 1 октомври. Властите обаче се справиха много добре с ваксинационната кампания и решиха да отменят действието му предсрочно, с месец по-рано от планираното, отбелязва Франс прес. В Дания, в която живеят 5,8 милиона души, напълно ваксинирани са 71,6 процента от населението.

Зеленият сертификат вече ще бъде изискван само в дискотеките, но не и в спортните обекти, фризьорските салони, ресторантите и останалите обществени обекти. За културните обекти с капацитет под 500 зрители и за музеите употребата му спря още на 1 август.

Учени предупреждават, че пълната отмяна на рестрикциите в условията на разпространение на варианта Делта на коронавируса може да доведе до епидемиологичен взрив сред неваксинираните в Дания.

Новините от днес и със задна дата