сряда, 1 септември 2021 г.

Пуснаха под домашен арест подсъдимия за смъртта на Милен Цветков

 

 

                        Снимка: Булфото

Софийският градски съд отмени постоянното задържане на Кристиан Николов, подсъдим за смъртта на журналиста Милен Цветков при катастрофа миналия Великден, и го пусна с по-лека мярка за неотклонение - домашен арест с електронна гривна. Според съдебния състав 16-месечният престой в ареста на 23-годишния мъж му е дал съответното отражение.

В затвора Николов бил с добро поведение, работел и проявявал усърдие, заради което получил писмена похвала от началника. Освен това помагал на администрацията. Посещавал и курсове по компютърна грамотност.

Самият Николов заяви, че напълно осъзнава причинената трагедия и за втори път поднесе съболезнования на близките на Цветков. Той поиска да бъде пуснат под домашен арест. 

Магистратите приеха тезата на защитата, че няма опасност Николов да се укрие или да извърши друго престъпление и промениха мярката му за задържане. Решението им обаче не е окончателно и подлежи на протест и от прокуратурата веднага заявиха, че ще го направят. Това означава, че той ще остане под стража да окончателното произнасяне на Софийския апелативен съд след седмица.

Адвокатът на Николов - Константин Симеонов, уточни, че електронната гривна ще следи клиентът му да не напуска адреса си. 

"Всеки ден арест е ново обстоятелство - такава е практиката на Европейския съд. В момента се получава отлагане на делото по независещи от нас причини. Очевидно все пак от изминалия достатъчно дълъг период от време на задържане и факторът, който е повлиял на съда за да вземе решението си за домашен арест. Ние говорим за това, че е прекалено продължително задържането вече доста време", коментира още той.

На днешното заседание трябваше да бъде представена ключова експертиза, но вещите лица не се явиха заради годишен отпуск. Делото е почти пред финал, но се чакат още няколко експертизи. Една от тях е за психиатричното и психологично състояние на Николов, който трябва да бъде прегледан. Това е едно от ключовите решения, което ще даде отговор дали става дума за умишлено убийство, както твърди държавното обвинение, или за смърт без предварителен умисъл, както настоява защитата. 

Със сигурност експертиза доказа, че той е бил под въздействието на три вида наркотици по време на фаталния инцидент.

След разпита на експертите адвокатът на семейството на Милен Цветков - Менко Менков, коментира:

"Беше разбита на пух и прах защитната теза, че е било възможно тези наркотични вещества да са приети чрез случайна употреба на "Егермайстер", в който някой, без да знае подсъдимият, може да е сложил наркотично вещество или чрез паста, специална, успокоителна за зъби, или чрез чай, какъвто той бил употребявал, каквато беше тезата в досъдебното производство в обясненията, които е дал и показанията на брат му, на сестра му, както и на един от другите свидетели, които са присъствали на празненството преди катастрофата".

Новините от днес и със задна дата