вторник, 7 септември 2021 г.

Обезщетението за втора година майчинството остава 650 лева, яснота около пенсиите няма / видео

 

Парламентът заседава извънредно за промените в бюджетите на държавното обществено осигуряване /ДОО/, който депутатите трябва да гледат днес на второ четене.  Решението да заседават извънредно днес беше взето от депутатите миналия четвъртък.

По време на заседанието настана сериозно объркване. Депутатите приеха предложението вносителя за приходната част, както и две различни предложения на ГЕРБ - СДС и ДПС и трето на "Има такъв народ", което е отразено в предложението на вносителя.

След което по предложение на "Има такъв народ" парламентът излезе в 15 минути почивка и беше свикан Председателският съвет след като депутатите първо отхвърлиха, а след това приеха предложението на ДПС за увеличение на приходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване с 200 млн. лева.

От ДПС предлагат с толкова да се увеличат и разходите за пенсии, като пенсионерите да получат по 120 лева добавка за последните три месеца до края на годината и да няма преизчисляване на пенсиите, каквото е предложило служебното правителство.

Предложението на Мустафа Карадайъ и група народни представители за приходната част беше прието със 104 гласа "за", 91 "против" и 11 въздържали се при прегласуването, предаде БТА.

От парламентарната трибуна председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански се обърна към пенсионерите като заяви, че те най-вероятно ще получат добавка към пенсиите от 120 лева, но тя ще е за сметка на бъдещите поколения.

Министърът на финансите Асен Василев поиска в парламента от депутатите да слушат своите експерти, когато гласуват текстовете за актуализацията на бюджетите на ДОО и НЗОК. Министърът посочи, че изчисленията на депутатите за по-високи приходи от социални вноски в бюджета на ДОО не са разчети на приходните агенции.

"Трябва да е ясно, дали тези приходи ги има", заяви Василев. Той допълни, че отговорността за актуализацията на бюджетите на ДОО и на НЗОК е при народните представители и "виждаме как се изпълнява".

"Ние, като правителство, сме направили своите предложения, бюджетната комисия използва разум и калкулатор, така че приходите да са равни на разходите и сега тези разчети не се одобряват", допълни Асен Василев. 

"Ако си измисляме приходите - това е равносилно на взривяване на бюджета", каза още Василев.

Мария Капон /"Изправи се БГ!Ние идваме!"/ обясни, че когато няма достатъчно пари в приходната част, няма как да се направи разходната част, т.е. трябва да се приеме вариантът с добавката на ДПС и се бламира актуализацията на самите пенсии.

Още на първия текст беше бламирана работната група и бюджетна комисия, както и актуализацията на ДОО, коментира Мария Капон след гласуването. Това, което стана в момента, е истинската коалиция и тя се нарича БСП, ДПС и ГЕРБ, посочи тя.

"Тук е ясно, че оттук нататък бюджетът няма как да се равни и че могат да се равнят предложенията, които са например на ДПС", коментира Капон.

Чудите се какво се случва - карате със 150 км срещу една стена и имате още 10 метра, за да се блъснете в нея и няма как да я спрете. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ - СДС Тома Биков от парламентарната трибуна, предаде Агенция "Фокус".

"Вие сега започвате да разбирате това, което ви казваме миналата седмица. Внасяте актуализация на бюджета в рамките на предизборна кампания в парламент, в който няма мнозинство и сега вкупом започвате да се чудите какво се случва. Карате са 150 км срещу една стена и имате още 10 метра, за да се блъснете в нея. Няма как да спрете колата. Просто трябваше миналата седмица и по-миналата да организирате разговори между парламентарните групи - вие това не го направихте, включително министърът на финансите, включително и депутати", каза още Тома Биков.

В крайна сметка стана ясно, че окончателният текст ще бъде гласуван трети път, когато депутатите стигнат до конкретните предложения на парламентарните групи и решат дали окончателно ще ги приемат или не.

В петък парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри актуализацията на двата бюджета на второ четене. Депутатите от ресорната комисия приеха предложението на "Има такъв народ" минималната пенсия да стане 370 лева, вместо 340 лева, както първоначално предлагаше служебното правителство. В промените в закона за ДОО е предвидено увеличение на тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1,2 на 1,35 на сто, считано от 1 октомври 2021 г., което е увеличение на пенсиите с 12,5 процента.

В рамките на актуализацията на бюджета депутаите гласуваха обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишната възраст през втората година да се повиши от сегашните 380 лв. на 650 лева.

Това стана, след като мнозинството подкрепи предложението на "Изправи се БГ! Ние идваме".

Против увеличението се обяви Тошко Йорданов от партия "Има такъв народ", който обясни, че държавата трябва да стимулира работещите майки, а не твърде дългото излизане от пазара на труда.

Очаквайте подробности.

Новините от днес и със задна дата