понеделник, 27 септември 2021 г.

50-г. мъж се свлече на пода в болницата и умря, последвалото е шокиращо!

  

Неуморните усилия на спешните медици в Горна Оряховица върнаха от оня свят пациент, който бил изпаднал в клинична смърт. Действието се развива в неделя, когато 50-годишен мъж от Лясковец пристига във филиала, придружен от сестра си, пише "Борба". 

Човекът споделя, че отишъл на риболов, но там се почувствал зле и усетил, че кръвното му налягане се е повишило. Помолил дежурните да му направят измерване, но тъй като това не е животозастрашаващ случай, го насочили към неотложния кабинет, който поема оплаквания от такова естество. В коридора, на път към звеното, мъжът припаднал.

Спешните медици го вкарват в амбулаторията, където установяват, че сърцето му е спряло и няма дихателна дейност. Веднага започват дейности по реанимация, включващи сърдечен масаж, обдишване с амбу, четири пъти електрошок и инжектиране на адреналин.

Здравните работници се борят в продължение на 20 минути да го съживят и успяват. Пациентът идва на себе си, нормализира кръвното си до стойност 130 на 80 и става контактен. Медиците обясняват, че лясковчанинът е получил инфаркт и това е била причината за загубата на сърдечна дейност.

След като възстановил жизнените си показатели, лекарите потърсили съдействие от колегите си от Специализираната болница за активно лечение по кардиология, които от своя страна изпратили линейка за транспортирането на пациента.

Това е пореден успешен развой на спешен случай за медиците от горнооряховския филиал, който се прочу с идентичен казус в края на 2019 г. Тогава специалистите, начело с д-р Мирослав Йорданов, върнаха към живота друг 50-годишен човек след два часа в клинична смърт.

Новините от днес и със задна дата