четвъртък, 23 септември 2021 г.

Втората пенсия - най-често по 300 лева разсрочено

 istock 

Към момента преобладаващата част от хората, които не отлагат пенсионирането си и подписват договори, въз основа на които следващия месец ще започнат да получават парите от партидите си, са тези, които имат право на разсрочено плащане.

Предпочитаният от тях размер е ориентиран около максималния, разрешен от закона, и той в момента е 300 лв., съответстващ на минималната държавна пенсия. Това обясни Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване пред Монитор.

По думите ѝ хората очевидно имат нужда от пари и не се интересуват толкова от срока, колкото от размера на ежемесечното плащане. Единици са тези, които искат по-нисък размер на месечните плащания, за по-дълъг период от време.

Тези, които проявяват интерес и имат право на пожизнена пенсия, са по-скоро ориентирани към пожизнената пенсия с период на разсрочено изплащане, до навършване на определена възраст, в рамките на който установяваме същата тенденция, а именно - за желан размер, който е максимално разрешеният по закон, в периода за разсрочено изплащане, а това също са 300 лв. месечно, след което, до края на живота, не по-малко от минималния размер на месечна пенсията от 2-ри стълб, която по закон е 15% от минималната пенсия от НОИ – за момента 45 лв, уточни експертът.

Тя беше категорична, че пенсиите от втория стълб зависят от размера на натрупаната сума в индивидуалните партиди, а този размер зависи най-вече от вноските, които за човека реално е превеждал работодателят му или тя/той лично, в годините, докато е работил. Натрупаната сума зависи и от реализирания доход от инвестиции, също и от таксите на съответното пенсионноосигурително дружество.

Ориентировъчно, към настоящия момент, след 19 години осигуряване, хората, които имат партиди в УПФ, имат натрупани суми, които са с около 10-15% по-високи от сумата на преведените от тях вноски, каза Петкова.

По думите й до навършване на пълния цикъл на осигуряване, който, в областта на пенсионната дейност, е около 40 години, тези 15% в момента ще се увеличат до 30-40%, възможно и повече, доколкото във втората половина от 40-годишен период на осигуряване, делът на дохода от инвестиции в партидите се ускорява и поради ефекта на това, което наричаме „лихва върху лихва“.

Решението на парламента за увеличаване на минималната пенсия от 300 на 370 лв. ще се отрази единствено на определените граници, в зависимост от които осигурените в УПФ имат право на еднократно, разсрочено или пожизнено плащане, както и върху минималните и максимални размери на всеки един от тези видове плащания, обясни експертът.

Това решение на парламента обаче няма да се отрази на общия размер на плащанията към осигурените в УПФ, който, както и преди решението, а и след него, ще съответства на размера на натрупаните пари в партидата на всеки човек. В числа: при 300 лв. минимална пенсия, право на еднократно плащане от УПФ имат хората с натрупани пари в партидата си до трикратния размер на минималния размер на пенсията или 900 лв. сега, които след увеличението ще бъдат 1110 лв.

Същото е влиянието и върху максималния месечен размер на разсрочено изплащане – досега 300 лв., след увеличението 370 лв. Преди увеличението, минималният размер на месечна пожизнена пенсия от УПФ е 15% от минималната пенсия от НОИ, което в момента е 45 лв., при 370 лв. минимална пенсия, ще стане 55,50 лв. месечно, каза Даниела Петкова.

Новините от днес и със задна дата