понеделник, 27 септември 2021 г.

Оставен без надзор дезинфектант е причинил тежкото изгаряне на 2-годишното дете в ясла

 

Проверката е установила, че причината, заради която 2-годишно дете се озова в болница след инцидент в столична детска ясла, е дезинфектант. Наложени са дисциплинарни наказания и част от възпитателите са предложени за уволнение, съобщи bTV.

Преди десетина дни Георги Събински и съпругата са извикани да вземат дъщеря си по-рано от яслата заради зачервяване на кожата.

Родителите тръгват по лекари, като личният има съмнения за изгаряне или полазване от буболечка. През нощта обаче се появяват мехури по раната на детето и тогава по спешност е прието в "Пирогов".

Веднага в детското заведение беше назначена вътрешна проверка, такава започна и Столичната община. Не е възможно детето да се е заляло с дезинфектант и това да е било скрито от родителите, защото препаратите стоят на недостъпни места, заявиха тогава от яслата, въпреки че съмненията бяха именно за това.

Проверката обаче е потвърдила това. Готови са и пробите от разредения концентрат на препарата, обясни Нели Манчева - главен експерт в дирекция „Образование“ на Столичната община.

По думите ѝ препаратът е открит на място, което е изключително достъпно за децата. Лабораторните резултати показват, че препаратът, който е дезинфектант, разрешен за употреба, може да причини изгаряне на детската кожа, съобщи тя. Дезинфектантът е намерен в помещението, в което децата играят.

„Не можем да твърдим, че там не е имало нито един възрастен, но най-вероятно инцидентът се е случил в момент на разсейване“, добави Манчева.

На територията на Столичната община във всички детски градини е осигурена здравословна и безопасна среда, както за децата, така и за персонала, категорична беше обаче тя.

Детето е в стабилно състояние, а родителите очакват някой да поеме отговорност за инцидента.

Новините от днес и със задна дата