вторник, 28 септември 2021 г.

Мащабна акция на българските власти и Европол, арестуваните у нас са 145 души

  

МВР и Агенция "Митници" проведоха действия на територията на страната в рамките на мащабната операция срещу нелегалната имиграция и трафика на наркотици и оръжия в Югоизточна Европа.

Испания, подкрепена от Европол, координира общоевропейските дни за съвместни действия, насочени към нелегалната миграция, трафика на наркотици и на огнестрелни оръжия.

Операцията бе проведена между 15 и 18 септември 2021 г. с участието на широк кръг правоприлагащи органи, включително полиция, имиграционни агенции и агенции за граничен контрол от 27 държави (17 държави-членки на ЕС - Австрия, България, Германия, Гърция, Дания,  Испания, Италия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словения, Унгария, Франция, Хърватия, Швеция и 10 нечленки).

Дните на съвместни действия EMPACT бяха подкрепени от Евроюст, Frontex, INTERPOL и други международни организации. Създаденият в Европол оперативен център улесни обмена на информация между участващите страни и осигури аналитична подкрепа на терен на оперативните работници.


330 ареста и 37 нови разследвания в резултат на мащабната операция

Оперативните действия бяха осъществени главно на територията на Югоизточна Европа, като държави от цяла Европа участваха с обмен на разузнавателна информация и оперативни действия на национално ниво.

Действията, в които на терен се включиха близо 11 000 служители, доведоха до 330 ареста за различни престъпления, включително трафик на наркотици, улесняване на нелегалната имиграция, измами с документи и трафик на огнестрелно оръжие.

В резултат на разследванията са разкрити редица престъпни деяния, както свързани с улесняване на нелегалната имиграция, така и съотносими към нея правонарушения, като например визови измами. След съгласуваните действия правоохранителните органи са започнали 37 нови разследвания.

В хода на операцията са: проверени 33 418 души и 22 605 превозни средства; претърсени 724 локации и иззети 154 огнестрелни оръжия (65 пистолета, 86 пушки и автомати, 3 газови аларми), 57 ръчни гранати и експлозиви, 2125 боеприпаса, 719 кг канабис и 920 канабисови растения).

145 души задържани в България

По време на Съвместните дни за действие „Югозападна Европа“ 2021 на територията на България усилията бяха насочени срещу нелегалната миграция, трафика на наркотици и на огнестрелни оръжия.

Засиленият контрол по външните граници на ЕС включваше извършване на проверки на принципа на анализ на риска на база рискови показатели, предоставени от аналитичен проект "Оръжия и експлозиви" на Европол. В операцията се включиха служители на главните дирекции в МВР "Борба с организираната престъпност", "Гранична полиция" и "Национална полиция" и представители на Агенция "Митници".

За координиране на действията и обмен на информация с партниращите държави в дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ – МВР бе създадено национално контактно звено. В рамките на засиления полицейския и митническия контрол сформираните екипи извършваха проверки по рисковите показатели, разработени от Европол, на преминаващите хора и моторни превозни средства през наземни и черноморски ГКПП.


Снимка: МВР

В хода на съвместната полицейско-митническа операция на територията на страната са проверени 7423 души и 3775 МПС, като девет превозни средства са задържани.

Претърсвания са извършени в девет помещения. Иззети са девет неистински документа за самоличност, 40 000 лева и 2320 г злато. Задържаните за участие в престъпления, свързани с незаконна миграция, са 145. По установените случаи са образувани 21 досъдебни производства.

Новините от днес и със задна дата