сряда, 15 септември 2021 г.

Изклаха над 1400 делфина край Фарьорските острови

 Дженифър Лопес и Бен Афлек пристигнаха във Венеция за кинофестивала - Фото  галерии | Vesti.bg 

Практиката на ловуване на делфини на Фарьорските острови е подложена на проверка, след като повече от 1400 екземпляра бяха убити в рекорден улов, съобщава Би Би Си (BBC).

Голямо стадо делфини били приклещени до най-големия фиорд на страната в неделя.

Лодките ги избутали в плитките води на плажа Скалаботнур в Ейстурой, където бяха избити с ножове.

Труповете бяха изтеглени на брега и раздадени на местните жители за консумация. Кадри от лова показват делфини, които се мятат във водата, почервеняла от кръв, докато стотици хора наблюдават от плажа.

Ловът на морски бозайници – предимно на китове – е традиция, която се практикува от стотици години на отдалечените Фарьорски острови. Правителството на Фарьорските острови казва, че средно годишно се улавят около 600 кита. Уловът на делфини е в по-малък брой, като например 35 през 2020 г. и 10 през 2019 г.

Привържениците казват, че китоловът е устойчив начин за събиране на храна от природата и важна част от тяхната културна идентичност.

Активистите за защита на животните отдавна не са съгласни, считайки клането за жестоко и ненужно.

Ловът в неделя не беше по-различен, тъй като международните природозащитни групи се обърнаха към ловците, за да осъдят убийството. Но мащабът на клането на плажа Скалаботнур шокира много местни жители и дори предизвика критики от групи, участващи в практиката.

Бярни Микелсен, морски биолог от Фарьорските острови, постави в перспектива докладвания брой на загиналите. Той каза, че записите показват, че това е най-големият брой делфини, убити някога на Фарьорските острови, автономна територия на Дания. Той отбеляза, че предишният рекорд е бил 1200 през 1940 г. Следващият най-голям улов е 900 през 1879 г., 856 през 1873 г. и 854 през 1938 г.

„Хората са в шок“

Един от хората, които не са участвали в лова споделя: „Това беше огромна грешка. Когато откриха стадото, беше изчислено, че е от около 200 делфина. Едва, когато започна процесът на убиване, разбраха истинския размер на стадото“.

Мъжът добавя: „Някой трябваше да направи по-добра преценка. Повечето хора са в шок от случилото се“. Въпреки това той подчерта, че уловът е одобрен от местните власти и закони не са нарушени.

Убиването на делфини е „законно, но не е популярно“, казва Сюрдур Скаале, датски депутат от Фарьорските острови. Той посети плажа Скалаботнур, за да говори с местните в понеделник. „Хората бяха бесни“, каза той.

И все пак той

защитава лова, който според него е „хуманен“, ако се извърши по правилния начин.

Това включва специално проектирано копие, което се използва за отрязване на гръбначния мозък на кита или делфина преди да бъде отрязана шията.

Използвайки този метод, трябва да отнеме „по -малко от секунда, за да убиете кит“, каза г -н Скаале. „От гледна точка на хуманното отношение към животните, това е добър начин за убиване на месо – далеч по-добре от държането на крави и прасета като затворници“, каза той.

Новините от днес и със задна дата