вторник, 21 септември 2021 г.

Смразяващи разкази на 12-г. сексуални робини, изнасилвани от джихадисти на ИДИЛ

 

Филмът "Сабая" разказва за спасяването на хиляди язидки от печално известния бежански лагер "Ал Хол" в Сирия, информира "Дойче Веле". В него са заточени 73 хиляди души от 58 страни - основно предполагаеми привърженици или близки на бойци от "Ислямска държава" (ИД).

В палатковия лагер са настанени и много язидки - млади момичета и жени, които са били отвлечени от ИД и превърнати в сексуални робини - известни още като "сабая".

Един режисьор тръгва по стъпките на "сабая"

Отвличанията са извършени през 2014 година - след превземането от джихадистите на провинция Синджар в Ирак. Последвалите масови убийства на язиди в района поставят и началото на геноцида над това религиозно малцинство.

Малък екип от организацията Yazidi Home Center прави всичко възможно да стигне до тези млади момичета и жени и да ги избави от пленничеството им. Към тях се е присъединил и режисьорът Хогир Хирори, за да документира акцията по тяхното спасяване - едно доста опасно начинание, както показва и драматичната сцена, когато групата попада под обстрел. "Не очаквах да оцелея", казва в тази връзка режисьорът на лентата при представянето на филма в Берлин.

С прожекцията на "Сабая" беше открит филмовият фестивал в Берлин, посветен на човешките права. Тази година той е в хибриден вариант - само част от филмите ще бъдат представени на живо, другите прожекции ще бъдат онлайн.

"Сабая" е включен в програмите на около 30 международни фестивала. Той беше представен и на българската публика – по време на фестивала за документално кино "София ДокуМЕНТАЛ". В САЩ лентата беше отличена с наградата World Documentary Directing Award 2021.

"Сабая" е третата част от трилогията за последиците от войната в региона  – заедно с филмите "Момичето, което спаси живота ми" (2014) и "Чистачът на мини" (2017).

Интервютата, които кинодокументалистът е провел със спасените момичета, са едни от най-разтърсващите сцени във филма. Някои от тях са били едва 12-годишни, когато са били отвлечени. Те са станали свидетели на ужасяващи неща, включително избиването на семействата им. 

Една от жертвите разказва, че е била препродавана на 15 различни мъже, била е насилвана от тях така жестоко, че е с избити зъби и с дупка в главата. Друго от спасените деца е било още бебе на 1 година, когато са го отвлекли, информира "Дойче Веле".

Травмите от преживяното са оставили дълбок отпечатък върху спасените жени и момичета. Много от тях са загубили семействата си и трябва да се оправят сами в живота. Други се опасяват да не бъдат стигматизирани, защото са били "сабая".

Особено тежко е положението на онези жени, които са заченали и родили деца от бойци на ИД. Те не могат да се върнат в своята общност, тъй като Върховният язидски духовен съвет не приема деца, родени след изнасилване.

Според иракските закони, тези деца са родени като мюсюлмани и трябва да се възпитават като мюсюлмани, казва Хирори. Затова единственият шанс за тези деца и техните майки язидки е да потърсят спасение в чужбина.

Някои от бившите сексуални робини са изразили готовност да се върнат в лагера "Ал Хол", за да помогнат на доброволците от Yazidi Home Center да идентифицират други "сабая". Без тяхна помощ хората от екипа трудно могат да се справят, тъй като в лагера жените ходят с никаб, покриващ цялото тяло. Забулено остана също и цялото лице - с изключение само на една тясна цепка за очите.

Дотук по този начин са били спасени 206 жени. А от общо около 7 хиляди язидски момичета и жени, които са били отвлечени и превърнати в робини след 2014 година, между 2000 и 2800 засега са в неизвестност. 

За да заснеме лентата, Хирори рискува живота си.

"Исках да заснема този филм, за да не казва после някой, че не е знаел или не е чувал нищо за това", заяви авторът при представянето на филма в Берлин. Той се надява, че държавни институции ще проявят интерес към съдбата на тези жени и ще помогнат за тяхното спасяване. Защото заради множеството други кризи те са изцяло забравени от международната общност.

Новините от днес и със задна дата