вторник, 17 август 2021 г.

ГЕРБ/СДС към Радев: Партиите, които се родиха под юмрука ви, да поемат отговорност! ВИДЕО

 ГЕРБ/СДС към Радев: Партиите, които се родиха под юмрука ви, да поемат  отговорност | Днес.dir.bg 

Президентът Румен Радев започна втори цикъл консултации с парламентарно представените партии, като опит за съставяне на правителство. Първата среща днес бе с "Има такъв народ", които не успяха да реализират правителство с първия мандат.

Втори на "Дондуков" 2 дойдоха представителите на втората политическа сила ГЕРБ/СДС Даниел Митов, Десислава Атанасова и Радомир Чолаков.

Още след началото на разговора, започна размяната на остри реплики. 

"Нашата парламентарна група многократно е заявявала становище, че при връчването на втория мандат ще го върнем веднага без да представяме състав и структура на Министерски съвет в сроковете по конституция. Нищо не се е променило и становището ни остава същото. Не смятам, че трябва актуализацията на бюджета да бъде обвързана с връчването на втория и третия мандат. За нас това са различни актове по своя характер и в Конституцията никъде няма подобни условия, за да може президентът да изпълни конституционните си правомощия", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова.

Тя припомни, че преди година също е имало Covid-криза, както и мигрантска вълна.

"Но правителството на ГЕРБ се справи с това. Сега е ред на партиите, които считат, че могат да бъдат алтернатива, да поемат отговорност. А и това е ваша отговорност, защото тези партии се родиха тук на площада под вашия юмрук", категорична бе Атанасова.

"Относно каква държава ни остави ГЕРБ, българите ни показаха с изборите. Как се справихте с COVID кризата си личи по това, че хиляди българи загубиха живота си по време на вълните, които вие уж управлявахте. Те не можеха да стигнат до болниците, умираха по линейки и стълби на болниците. Това го усети на гърба си и бизнесът. Не искам да спорим и не за това съм ви поканил", контрира президентът. Но президентът очевидно забравя, че ГЕРБ е само с двама депутати по-малко от първата политическа сила и то след манипулиран машинен вот и изборите показаха, че българите са заложили надежди на ГЕРБ много по - големи от партиите родени под юмрука на Радев. Умираха българи пред болниците защото настоящия министър на здравеопазването беше един от тези на площада, които бяха против мерките на ГЕРБ и си горяха маските на площада, което доведе до повече заразени, но бе избрах за министър от президента.

Държавният глава допълни, че с решението си да не предлагат структура и състав на кабинет, ГЕРБ облекчават неговата работа. По думите на Румен Радев, актуализация на бюджета трябва да има.

"Българите са заложник на това, което предстои. Средствата за борба с пандемията бяха изразходвани от вашето правителство през първото полугодие. Няма да има средства за медиците на първа линия, за бизнеса, за родителите и т.н. Аз още един път призовавам и твърдя отново - не се меся в работата на парламента, но като президент на България, който носи отговорност за действията на служебното правителство, каквото се очертава с голяма вероятност да има отново, аз съм длъжен да поставям тези въпроси", каза още президентът, но явно не си е давал сметка, че действията му ще доведат точно до такъв резултат и българските граждани вече са осъзнали, че президентът е отговорен за това, което ще сполети българските граждани.

По думите му, множат се предизвикателствата и пред парламента, и пред политическите партии за намиране формула, която да гарантира конструирането на устойчиво парламентарно мнозинство, което да излъчи управление на страната в рамките на редовен кабинет.

"В същото време парламентът е изправен пред други предизвикателства - да вземе отношение по важни за всички българи въпроси, касаещи предстоящите здравна и миграционна криза. Те изискват актуализация на бюджета, независимо дали ще имаме редовен, или служебен кабинет. Те изискват приемане на важни неотложни закони и ясна позиция на парламента по Плана за възстановяване и устойчивост", добави президентът, без за миг да се замисли, че неговите действия са в основата на парламентарната криза.

"Независимо дали дадена политическа сила в парламента се е обявила за опозиция, или има амбициите да участва в управлението на страната, всяка парламентарно представена политическа партия трябва да има ясни позиции и ангажимент по тези въпроси, които касаят всички българи, касаят възможността да преминем устойчиво през предстоящите кризи, касаят и бъдещето на страната", допълни президентът, който вся раздор между институциите, който излезе от ролята си на обединител и произведе здравната криза в политическа, социална и парламентарна и то с многократни нарушения на българската конституция.

На 23 юли представителите на партията на Бойко Борисов и коалиционните им партньори от СДС трябваше да влязат при държавния глава за консултации, но малко преди това председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова обяви на брифинг, че те няма да участват в срещата.

 

 

Новините от днес и със задна дата