вторник, 17 август 2021 г.

Атанасова след срещата с Радев: Кризите не могат да протакат конституционните процеси

  

                                         Снимка: БТА

Кризите, пред които е изправена България, не могат да протакат конституционни процедури. Именно на това обърнахме внимание на президента и вицепрезидента. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти след срещата при държавния глава, която продължи около час.

"Разговорът ни с президента беше по няколко теми. Първата е да потвърдим нашата позиция по отношение на бързината, с която считаме, че следва да се действа в предстоящата конституционна процедура по връчване на втори мандат. Убедени сме, че това ще даде възможност максимално бързо да се състави правителство от партиите, които са заявили такава готовност", заяви Атанасова. 

От ГЕРБ/СДС призоваха президента Румен Радев да задейства с по-голяма бързина конституционната процедура за връчване на мандат за правителство.

"Считаме, че ме много по-добре да се премине към връчването на втори и трети мандат и ако се състави правителство, именно зад него да застане парламентарно мнозинство, което да носи отговорност както за актуализацията на бюджета и управление на кризи, така и за подготовка на следващ бюджет за 2022 г.", добави председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС.

Атанасова отново напомни, че от коалицията ще върнат веднага мандата на Радев, когато го получат.

"Няма да ползваме конституционния срок за консултации и съгласие в парламента. Следва президентът да реши кога да пристъпи към тази конституционна процедура", каза още Атанасова.

"Говорихме и за темите, които и вчера се обсъждаха на КСНС. Становището на парламентарно представените групи е, че мястото за обсъждане на актуализацията на бюджета е в Народното събрание и тази актуализация не може да бъде обвързана с условието връчване на втори мандат или консултации с парламентарните групи", допълни тя.

По думите ѝ, ако Конституционният съд уважи иска им, трябва да се обяви за противоконституционен актът за назначаване на Кирил Петков. "И всички изказвания на Кирил Петков, които прави в телевизионните студия, са доста неадекватни", смята Десислава Атанасова.

Българският народ посочи на 11 юли ИТН за партия победител. Те отказаха да носят тази отговорност, И всички, които се обявиха "да изчагъртаме ГЕРБ, а после ще видим", сега е време да носят отговорност, категорична бе шефката на ПГ на ГЕРБ/СДС.

По време на срещата с президента тя припомни, че преди година също е имало Covid-криза, както и мигрантска вълна.

"Но правителството на ГЕРБ се справи с това. Сега е ред на партиите, които считат, че могат да бъдат алтернатива, да поемат отговорност. А и това е ваша отговорност, защото тези партии се родиха тук на площада под вашия юмрук", категорична бе Атанасова.

Новините от днес и със задна дата