понеделник, 2 август 2021 г.

Потъналите в язовир "Копринка" баща и дете можело да се спасят, но изпаднали в паника

  

                                    Снимка: bTV

28-годишният Божидар Радев и 5-годишният му син Ангел, чиито тела вчера бяха открити в язовир "Копринка", след като изчезнаха на 5 март, е можело да се спасят, заяви Кольо Радуков - ръководител на водолазно-спасителната група към община Казанлък.

Труповете на младия мъж и детенцето му бяха намерени в потъналия във водата семеен автомобил, с който в онзи ден тръгнали към хранителния магазин. По-късно обаче колата, докарана само преди дни от Германия, била забелязана от почиващи край водоема, затова те са търсени там.

"Ние водолазите започнахме издирването преди месец, преди това имаше обходи, полицията направи също възможно, но не стегнаха до никъде. Най-предполагаемите подходи към язовира са около 20, започнахме от номер 1, където наистина е паднал автомобилът, имало е явно вятър по-голям, площта на автомобила е голяма и ги е снесла водата дотук и са потънали“, разказа Радуков пред bTV.

„Вчера колеги рибари са видели отражение на светлината върху капака на цялата кола. Подадоха сигнал около 15 ч., дойдохме с момчетата, закачихме колата и я извадихме“, допълни той.

Автомобилът е бил на дълбочина около 3 метра. 

Според Радуков е имало възможност хората в колата да се спасят.

„Съвременните автомобили са добре уплътнени и потъват бавно, първата реакция е да се отвори прозореца, на те са се мъчели да отворят вратите. Явно паниката ги е обзела и са потънали“, коментира още ръководителят на спасителната група водолази, който посъветва в такава ситуация, ако още в началото прозорците не могат да бъдат свалени, да се изчака колата да се напълни с вода и да потъне и тогава да бъде направено.

Детето е било на задната седалка, където се образува джоб с въздух, последно там се е дишало, но вече налягането няма къде да отиде, избива в багажника и го отваря и колата потъва“, посочи още водолазът.

Николай Шивачев – рибар, твърди, че всеки ден лови риба на язовира, но не е забелязал нищо, дори се учудили, когато вчера видели следите от автомобила.

По случая е образувано следствие и подробностите как се е стигнало до фаталния инцидент тепърва ще станат ясни.

Новините от днес и със задна дата