понеделник, 16 август 2021 г.

Времето през седмицата: От опасни горещини до опасни гръмотевични бури

  

Днес ще бъде слънчево и горещо, с температури в повечето места от 34 до около 38 градуса. По-хладно ще остава по морския бряг.

НИМХ е обявил предупреждение - жълт код, за очаквани високи температури за 17 области в централната и западна част на страната.

През нощта ще бъде ясно, със слаб вятър от изток и североизток. Утре минималните температури ще бъдат от около 16 до 21 градуса.

През деня ще бъде слънчево и много горещо, с температури от 33 до около 38 градуса, в София до около 34-35. На места са възможни и малко по-високи стойности.  По морето и крайбрежната ивица източният вятър ще носи прохлада и дневните температури ще са около 30 градуса.

Ще духа слаб вятър от изток, но след обяд над западните и северозападни райони вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усилва.

В следобедните часове над Западна България ще се развива по-значителна купеста облачност и там на отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Възможни са и по-интензивни явления: гръмотевични бури и градушки. Краткотрайни превалявания не са съвсем изключени и на места в софийско.

В Европа най-топло, както през почти цялото лято, остава на Балканите. Горещо, с температури до 35 градуса, е и в Киев и Москва.

Хладно, с превалявания от дъжд, е в централните и западни части на континента. Температурите там отново няма да превишат много 20 градуса.

У нас в сряда ще остане горещо, но от северозапад ще прониква малко по-хладен въздух и в западните и северозападни райони температурите ще се понижат с няколко градуса.

На места след обяд и през нощта срещу четвъртък ще превали и прегърми. Не са изключени и гръмотевични бури и градушки.

В четвъртък ще бъде по-хладно, с нормални температури за периода, от 27 до 32, 33 градуса.

От петък до неделя температурите отново ще се повишават и ще са най-често от около 31 до 35, 36 градуса.

Новините от днес и със задна дата