сряда, 18 август 2021 г.

"На гол тумбак чифте пищови" - бляновете на Хаджигенов

  

                                        Снимка: БТА 

"Има само един начин да се направи работещо правителство на малцинството и това е начинът, който артикулираме сигурно шест месеца - трите протестни формации, които носим промяната със себе си, с подкрепата на БСП - няма друг начин" - това заяви пред журналисти в парламента Николай Хаджигенов от ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ).

Той каза това по повод продължаващите днес втори консултациите с парламентарно представените сили за връчването на третия мандат от президента Румен Радев. Вчера с него разговаряха "Има такъв народ", ГЕРБ и БСП, а днес ще отидат ДПС, "Демократична България" и ИБГНИ.

На въпрос, свързан с отказа на ИТН да подкрепят трети мандат, Хаджигенов посочи, че отдавна очаквал те да "поумнеят".

"Продължавам да поддържам това си очакване, дали ще поумнеят предстои да разберем, дано", коментира той.

По думите му би било умно от страна на партията на Слави Трифонов да напусне залата по време на гласуването на правителство, за да намалят кворума и така да бъде приет кабинет по-лесно. 

Според него трети мандат, даден на БСП, няма никакъв смисъл.

"Трети мандат при БСП няма никакъв смисъл. Те го направиха предишния път по странни съображения. Този път няма логика. Никой няма да подкрепи нищо, свързано с БСП, точно както и с ГЕРБ. Освен ако БСП не предложи мандата за употреба, защото предлагането на служебното правителство в цялост е пълна глупост", мотивира се Хаджигенов.

Г-н юристът обаче е забравил, че чл.62 на конституцията гласи, че народните представители представят не само своите избиратели, а целия народ и няма как да забрани на ГЕРБ/СДС, които имат 63- ма депутати , ако искат да гласуват за правителство, да го направят.  Не могат да забранят това и на ДПС, които имат 29 депутати. Няма как да ги принудят да излязат и от пленарната зала по време на гласуване, за да им осигуряват кворум. Няма как да ги накарат да гласуват против, ако поискат да е така. Да бъде пък неглижирана волята на гласоподавателите на 92-ма депутати граничи с държавен преврат.

Недопустимо е президентът да дава мандат на т.н. формации на протеста, при положение, че те са подкрепени от толкова малък процент от българи, че едва събраха гласове за 47 депутати от общо 240. "Изправи се" имат едва 13, а "Демократична България" 34 депутати. Дори и с депутатите на "Има такъв народ" пак са по - малко от 120. Да не забравяме и това, че фразата "трите протестни формации, които носим промяната със себе си" не е отговаря на истината, защото са съставени от стари политически муцуни, като Мая Манолова, Татяна Дончева, Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов, които са доказани фигури на статуквото, а не на промяна. Тяхното минало е трайно свързано с БСП и Костов. Да не забравяме и това, че Бойко Борисов направи Мая Манолова омбудсман на България, а Христо Иванов бе негов неуспешен министър.
Логично е трети мандат за съставяне на правителство да бъде даден на третата политическа сила, т.с. на БСП. Христо Иванов искал тяхната подкрепа, но ако дадели мандата на тях, ако го получели БСП, нямало да гласуват за правителство, защото с 34 депутати искат да има правителство с техни министри. Антидържавническо поведение, т.с. не в интерес на българите, а търсен партиен интерес!

 „БСП за България” има 36 народни представители, „Демократична България" – 34, а „Изправи се! Мутри вън!" - 13, което прави общо 83 депутати. Абсолютно недостатъчни, за да бъде избрано правителство.

Ако накарат "Има такъв народ" да излезе от пленарна зала, за да им осигури кворум е все едно да ги накарат да нарушат чл.62 на българската Конституция! Ако не искат да гласуват за правителство, трябва да останат в залата и да гласуват против или въздържали се.

Нещата стоят по един и същ начин, на която и партия да бъде връчен трети мандат.

Накратко, правителство на малцинството може да се интерпретира или като нарушение на Конституцията или като държавен преврат!  И да не забравям, че президентът на България доведе до всичко случващо се сега, т.с. парламентарна криза, отвеждаща ни до тежка социална и здравна криза.

Новините от днес и със задна дата