понеделник, 16 август 2021 г.

Нинова разкри как Радев я е отрязал за служебния кабинет и посочи груби грешки на Асен Василев

  

Потресаващи кадри. Решението е обективно решение, съд и отговорност. Има влезли в сила присъди, следователно Прокуратурата си е вършила работата през това време без ние да знаем. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на БНТ.

"Имали сме много такива случаи в историята. Дори да направим прекрасен закон, ако не се стигне до съд и няма ефективни присъди, няма никакво значение. Приложението на закона е най-важно", коментира тя  "За първи път заговорихме за актуализация на бюджета на 24 април. 4 месеца по-късно се вижда, че сме прави. Задължително е вече. Ако сега управляваше Борисов, той нямаше да иска актуализация на бюджета. Щеше да раздава през прозореца на колата си, което не е редно. Служебният кабинет постъпва правилно и връща нещата където трябва - в парламента. 

Що се отнася до съдържанието, за мен има неща, които са смущаващи и трябва да се отдели малко повече време за конкретика. Ние ще подкрепим на първо четене, но между първо и второ ще предложим някои подобрения", обясни Нинова.  

"Най-важни за нас са две неща - здравето на нацията и доходите на хората заради ценовия шок. Търсим как са изписани в плана. В него пише, че в България в момента има около 5 милиона броя ваксини.

Ние се къпем във ваксини, миналата седмица дарихме ваксини. В актуализацията на бюджета, служебният кабинет иска да да купи още ваксини. Ако са необходими тези ваксини, окей, но ако това е излишен разход, няма да го подкрепим. Да ни се отговори защо се налага да се купуват още", коментира лидерът на БСП. 

"Второ, вижте цените на КЕВР. Служебният кабинет иска 30% да отиде за бонуси. Това са 3 милиона бонуси. Не можем ли тези 17 млн. да ги дадем на деца с увреждания. Финансовият министър е направил друга голяма нередност. Трето, преизчисляването на пенсиите. Уважаеми г-н министър, в актуализация която искате да разпишем, са предвидени само за месец септември. Като ги искаш за септември, защо ги търсиш за ноември в парламента", каза тя. 

"Служебният кабинет иска ресурс от 1 млрд. за непредвидени или неотложни разходи за 1 месец. При положение, че си разписал всяка мярка. Борисов си беше заложил 81 млн., а тук имаме 1,2 млрд. За какво ще отидат? Част от този бюджет като приходи е предвиден така - да дойдат 450 млн. по Плана за възстановяване и устойчивост. Този план не е внесен, служебният кабинет нямало да го внесе, редовен кабинет нямаме. Част от разходите се базират на приходи от този план, т.е. това няма да стане", обясни тя. 

Нинова е сигурна, че всички ще подкрепят увеличението на пенсиите и бонуси от 1000 лв. за медиците и изтъкна, че е притеснително, че в бюджета няма нито дума за миграцията. 

Лидерът на БСП твърди, че партиите са загубили много време и са забавили актуализацията. 

"С по-малко емоция, повече разум и разговори и повече осъзнаване. Всички искаха промяна и сега всички ще я отложим с шест месеца. Критиката помага. Ние искаме да усъвършенстваме служебния кабинет. Видях заглавия, че Нинова се е отказала от служебния кабинет", каза тя. 

"Ние заявихме, че ако президентът ни даде третия мандат, ние ще предложим служебния кабинет. Онзи ден президентът ни намекна, че това няма как да стане. Той каза, че служебният кабинет е назначен с указ на президента и не може да остане наследство на партиите. Това е дипломатичен начин да кажеш, че не може да предложим неговия служебен кабинет. Бих инициирала разговор с президента да препотвърдим министрите като редовен кабинет. Ако той отново откаже, ние не сме си променили позицията. Няма да тръгнем зад гърба на президента и ако не се съгласи, търсим други варианти", поясни лидерът на БСП. 

Новините от днес и със задна дата