петък, 20 август 2021 г.

ГЕРБ с първи думи след разговора с Радев: Актуалния въпрос е, кой създаде този хаос!

 

Партиите, които се опитаха да се представят за алтернатива, не успяха да се разберат за съставяне на правителство, в същото време се опитват да играят странна роля в парламента, а са взели цялата власт в НС – председател на НС, повечето комисии. Това заяви Даниел Митов, след като върна мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

"Председател на НС е от ИТН. Трябваше да съставят правителство, а те се провалиха. Беше ясно какво ще направим в самото начало – ние си го заявихме ясно. В този политически процес, трябва да стане ясно, че политическият диалог няма алтернатива. Трябва да стане ясно, че без разговори с ГЕРБ-СДС не може да стане кабинет, обясни Митов.

"Не очакваме да се обърнат към нас, затова върнахме мандата", каза още той.


"Може би имаше някакво неразбиране за Ф-16 и изпратеното изискване. Рядко сме имали възможността да поздравим президента Радев и служебното правителство. Искам да стане ясно, че те са решили да продължат процедурата. Радваме се, че са осъзнали, че политиката на ГЕРБ за модернизация на армията е правилна и са решили да я продължат, заяви той.

От своя страна Десислава Атанасова коментира обсъждането с президента по повод промените в изборния кодекс.

"Той заяви, че все още държим на становището си от януари миналата година разписките в края на изборния вот да се преброят. Това е едното наше предложение. Другото е да се гласува и на хартиени бюлетини, отчитайки това, че може да имаме избори 2 в 1 и на места местни избори. Според нас това може да затрудни избирателите, а и самия процес. Считаме, че една от първите задачи и на комисиите, и на парламента, е разглеждане на промените в изборния кодекс", уточни тя.

Според Томислав Дончев оттук нататък има 3 варианта и 3-те са лоши. "Първо да бъде създадено правителство, но то ще бъде неясно. Без ясна парламентарна подкрепа. Второ избори 2 в 1 - може да изчерпат доверието на хората. Трето - избори през една седмица. В един момент ще стане актуален въпросът: Кой създаде този хаос", посочи Дончев.

Новините от днес и със задна дата