сряда, 11 август 2021 г.

Пламен Узунов съветник на президента, щял да му създава партия на честните хора

 Съдът обяви ареста на президентския съветник Пламен Узунов за незаконен

В разгара на политическата криза в България президентът Румен Радев е започнал сондажи за създаването на нова партия, пише Епицентър.бг.

Макар че за това отдавна се говори и сред екипа му не е имало единно мнение по въпроса, надделяла е тезата, че вече е дошъл моментът за президентска партия у нас.

Мотивите за идеята - всички системни партии са се провалили и регистрират драматичен спад на своите поддръжници, т.нар. „партии на протеста“ не успяват да увлекат масово избиратели, а ИТН на Слави Трифонов е проиграла шансовете да се превърне в истинска политическа сила на промяната.

Освен това от април насам социолозите непрекъснато внушават, че хората са отвратени от „яловата либерална демокрация“ и вече мечтаят за силна ръка, а пък Радев в момента има най-високо одобрение в обществото.

За лице на президентската формация е обсъждан настоящият служебен министър на икономиката Кирил Петков, съобщили пред Епицентър.бг хора, натоварени с реализация на идеята.

Харвардският възпитаник се радва на обществена подкрепа и не случайно преди ден обяви, че ще остане в политиката, дори и след оставката на служебното правителство.

„Оттук нататък, под една или друга форма ще следим нещата как се случват, за разлика от преди, когато просто протестирахме.

Оставаме изцяло в политическия живот на страната с една-единствена цел – България има много по-голям потенциал“, заяви икономическият министър, без да уточнява като какъв ще остане „изцяло“ в политиката.

Чрез Кирил Петков президентът прави реверанс към десните (Кирил Петков е бил в ръководството на ДБ).

В същото време от най-близкия кръг на Радев вече се обаждат на водачи на местните структури на БСП, за да ги канят в „президентската партия“ и да сондират колко хора могат да привлекат за идеята.

Хората около Радев настоявали партията да бъде регистрирана така, че да може да участва в предстоящите президентски избори.

С изграждането на структурите са се заели най-верните в екипа на Радев – съветниците Пламен Узунов и Николай Копринков.

Те бързали да реализират замисъла, за да може президентската формация да получи ускорение от вълната на одобрението, което има в момента служебният кабинет.

Пред обществото ще бъде обявено, че това е партия на честните хора, че е алтернативата на проваления политически модел у нас и че едва ли не това е Партия на спасението.

Сред членовете на БСП, които вече са канени да се присъединят към новосъздаващата се формация, идеята предизвиква гняв.

Споменът за Първанов, който от лоното на БСП направи своята партия АВВ, е жив и той събужда само отрицателни реакции.


„Президентът иска да къса от БСП за членска маса и в същото време взима лице от десницата, това няма как да се обясни на хората“, казват социалисти, които недоумяват от новата политическа хрумка, която ще е на гърба на столетницата.

Освен това мнозинството анализатори са категорични, че Радев ще сбърка, защото президентският пост е надпартиен.

Със собствен политически проект той ще дистанцира от себе си част от избирателите и няма да привлече нито от дясно, нито от ляво такава електорална маса, която да му осигури значимо политическо присъствие.

Радев все още не разбира, че високият рейтинг, на който се радва сега, в голямата си част е институционален и че в момента, в който влезе на терена на партийните борби, ще стане един от онези, срещу които роптае в момента.

Президентска партия у нас досега само веднъж е преминавала 4% бариера на парламентарните избори. Това бе АБВ, след което се маргинализира.

Междувременно Слави Трифонов обяви, че ИТН ще подкрепи Радев за втори мандат и изрази увереност, че с тази подкрепа той ще стане президент още на първия тур.

Това може да охлади нечии страсти за създаването на президентска партия, тъй като най-голямата амбиция на Радев - да спечели втори мандат, е на път да се реализира. Разбира се, ако Трифонов удържи на думата си - нещо, което до този момента той не показва в политиката.

Допълваме обаче, че за да бъде направена партия и то за толкова кратък период, трябва да се излее огромен финансов ресурс. Като се имат предвид хвалбите на хората на Путин, че имали техен човек в лицето на българския президент, веднага се пораждат съмнения чий ше бъде и от кого ще бъде финансиран този политически проект!

Новините от днес и със задна дата