сряда, 11 август 2021 г.

Бизнесът отвръща на удара: Започнаха пътни блокади, пътна блокада и в Бургас!

  

Собственици и служители на заведенията поискаха нов здравен план и оставка на ресорния министър. Членовете на браншови организации на заведенията се събраха край езерото "Ариана" на протест под надслов "Бизнесът отвръща на удара!", блокираха за кратко кръстовището на "Орлов мост". След това се отправиха пеша към здравното министерство, където също за кратко блокираха движението и скандираха "Оставка!" и "Работа!".

Утре протестът се очаква да бъде подновен, съобщиха организаторите му.

Хората искат нов план за справяне с кризата, породена от коронавируса, с акцент върху ваксинацията, който не предвижда закриване на никакви бизнеси и оставка на здравния министър. Това коментира пред журналисти председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Ние за година и половина сме били повече месеци затворени, отколкото сме работили, допълни той и изтъкна проблема с текучеството на кадри. Хората спират да искат да работят в нашия сектор, защото няма никаква сигурност, каза Ричард Алибегов пред БТА.

Планът, представен от д-р Кацаров, който трябва да е план за лечение от ковид, всъщност е план за затваряне на бизнеси, смята Ричард Алибегов. Той допълни, че единственият очакван план от здравното ведомство е бил за това как ще се стимулира ваксинацията, за да не се стига повече до затваряне на бизнеси. Алибегов цитира медийно изказване на здравния министър, че се очаква след няколко дни да влезем в "оранжевата" зона. Това значи ограничаване на 30 процента и вечерен час до 23.00 часа, което значи отново нощните заведения - барове, дискотеки, спират да работят, допълни Алибегов и отбеляза, че при температура от 40 градуса ресторантите започват да работят около 19.30 - 20.00 ч.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов посочи, че няма обявени мерки в подкрепа на бизнеса, който ще бъде засегнат от новите ограничения. Може би ги има обявени някъде на хартия, но обявени и дискутирани с бизнеса - няма, пари така или иначе няма, защото няма гласуван бюджет, допълни той.

"Ние смятаме, че при наличието на ваксини, които държавата е осигурила безплатно за всички, отговорността е индивидуална за всеки. За нас е най-добре да не се затваря и хората ще бъдат подтикнати сами да се ваксинират", каза пред журналисти Георги Илиев, собственик на ресторанти "Виктория". За всеки човек от тези, които протестират, едно затваряне ще е пагубно, те имат кредити и не могат да се издържат, а нашият бизнес е затруднен при намирането на персонал, защото хората напускат. В момента имаме 20 души от Киргизстан, които внесохме по програма, за да могат да работят, ако затворим, ние не знаем какво да правим, защото им плащаме квартири и заплати, каза Георги Илиев.

Недоволството на собствениците и работещите в заведенията назря след изказване от вчера на директора на Столичното РЗИ Данчо Пенчев, че ще има намален капацитет на заведенията в София до 30 на сто и работно време от 6.00 до 23.00 часа заради влошената епидемична обстановка.

По-късно от здравното министерство обявиха, че изнесената от директора на Столичната РЗИ информация, че "София навлиза в червена зона и предстои издаване на заповед за налагане на ограничения" не отговаря на истината. 14-дневната заболеваемост към днешна дата за района на София град е 89/100 000, което съгласно приетия Национален план за справяне с пандемията от SARS-COV-2 не изисква налагането на допълнителни ограничения, посочиха от ведомството и съобщиха, че на директора на Столична РЗИ е поискано обяснение за допуснатата грешка.

 Ресторантьори затвориха едно от централните кръстовища в Пловдив

Представители на ресторантьорския бранш в Пловдив затвориха за близо половин час едно от централните кръстовища в Пловдив, това на Чифте баня, за да се обявят срещу готвеното от здравните власти намаление на броя на посетителите в заведенията и промяната в работното им време, предаде БНТ.

На мястото на протеста в Пловдив има полиция, движението се отклонява, за да няма задръствания в центъра, рейсовете на градския транспорт ще се движат с променени маршрути поне до 18.00 ч.

Пътна блокада и в Бургас

Кандидатът за президент сред ММА-ците в България и бизнесмен Станислав Недков - Стъки поведе протеста на ресторантьорите в Бургас, предаде Флагман.бг. На въпрос в какво качество е тук и дали това е част от предизборната му кампания, той категорично отрече.

"Аз съм част от този бранш, от притеснените от бъдещо затваряне български граждани и бизнеси. Когато получим заповед, ще е прекалено късно", каза Станислав Недков.

Той изтъкна, че протестът е мирен, без ексцесии. Излязохме да изразим гражданската си позиция, добави Стъки. 

Аз съм кандидат, но не съм тук в качеството си на кандидат-президент, а на работодател и част от бизнеса, който здравният министър Кацаров иска да затвори, отсече той.

Протестиращите около 30 души за кратко затвориха дясното платно на кръговото кръстовище до "Метро" в Бургас, предаде Флагман.бг

Новините от днес и със задна дата