понеделник, 9 август 2021 г.

Пламен Николов: Не съм абсолвент на университета в Клагенфурт, а специализант по проект

  

Номинираният за премиер от "Има такъв народ" Пламен Николов потвърди, че не е възпитаник на университета в Клагенфурт, но поясни, че е работил по научен проект по линия на австрийското правителство. Въпросният университет е бил единствено мястото, където е реализирал своя научен проект.

"Не съм абсолвент на университета Алпе Адрия в Клагенфурт, а специализант със защитен научен проект там", е казал за БТА номинираният за министър-председател Пламен Николов "Има такъв народ".

Поводът да бъде потърсен е публикацията в клагенфуртския вестник "Клайне цайтунг", свързана с образованието му в Австрия. Авторът на статията, който е ръководител на икономическия отдел на вестника, твърди, че Пламен Николов не е бил възпитаник на университета, съдейки по официална информация, получена от д-р Анегрет Ландес, завеждаща отдела за връзки с обществеността на университета Алпе Адрия в Клагенфурт.

Николов бе категоричен, че е редно запитването от австрийска страна да бъде отправено не към университета в Клагенфурт, а към австрийското министерство за образование, наука и култура, тъй като става въпрос за научнен проект "Феноменологията и фазите на преживяване при възприемането на субективното време". "Благодарение на него съм защитил своя дисертационен труд пред ВАК", поясни Николов.

Проектът, чиято снимка Николов изпрати, е послужил за защита на докторската му теза в България. Николов коментира, че именно австрийското министерство са присъдили стипендията Ернст Мах, а университетът в Клагенфурт просто е бил мястото, където реализира своя научен проект.

Той уточни, че докато е бил там, е ползвал библиотеката и научния ресурс на тримата професори, които са били споменати и по време на пресконференцията. Двама от тях са още живи и здрави, посочва Николов, визирайки имената на Manfred Moser, Michael Polemis. Николов благодари за подкрепата им.

Именно посредством реализацията на проекта, Николов защитава и дисертационния си труд пред Специализирания научен съвет по философия към Висшата атестационна комисия /ВАК/ към МС на Република България. 

Николов припомни, че докторските степени тогава са се присъждали от ВАК, а само аспирантурите са се водили към някакво научно звено - университет или академия.

"В този смисъл аз съм аспирант на СУ, но доктор на ВАК", уточни Николов.

Новините от днес и със задна дата